در روزهای کرونایی چگونه اقتصاد فعال داشته باشیم؟
در روزهای کرونایی چگونه اقتصاد فعال داشته باشیم؟
سکان نیوز/مازندران پس از گذشت چندین ماه از شیوع همه‌گیری ویروس کرونا در کشور آثار زیانبار اقتصادی آن بر کمتر کسی پوشیده مانده و غالب کسب و کارها، تاثیرات منفی شیوع بیماری را لمس کرده اند، کاهش مشتری و تقاضا، نزول شدید درآمد و در برخی موارد خروج نیروی انسانی از بنگاه های اقتصادی کشور تنها گوشه ای از تاثیرات منفی کووید-19 بر کسب و کارهایی بود که برای مدتی تعطیل بوده و پس از بازگشایی مجدد نیز نتوانستند از پس مخارج و هزینه های جاری خود برآیند.

سکان نیوز/رکود بنگاه های اقتصادی و در عین حال تورم موجود در کشور ضربه های مهلک کرونا بر اقتصاد نیمه جان ایران بود که منجر به وضعیت نابسامان اقتصادی و مشکلات معیشتی بسیاری شد، اما این رکود تنها معطوف ایران نبود و تمامی دولت ها و حتی کشورهای بزرگ اقتصادی دنیا را نیز به زانو درآورد، کاهش چشمگیر قیمت حامل های انرژی و در راس آن ها نفت را می توان بزرگترین و مهم‌ترین آسیب کووید-19 نامید.
رویکرد کشورهای مختلف در برابر مقابله با بیماری در حوزه بهداشت و درمان نیز متفاوت بود، آنان که از اقتصاد و ذخایر پولی و مالی مناسبی برخوردار بودند رویکرد قرنطینه را در پیش گرفتند و در مقابل کشورهایی که با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کردند همه گیری جمعی را الگو قرار دادند، اما در برابر مشکلات اقتصادی شاید بتوان گفت رویکردها تفاوت چندانی با یکدیگر نداشتند.
دکترای تخصصی مدیریت بازاریابی بین الملل و دانشیار گروه مدیریت بازرگانی دانشکده علوم اقتصادی و اداری دانشگاه مازندران با تائید رویکرد همسان کشورها در برابر مشکلات اقتصادی ناشی از ویروس کرونا، خاطرنشان کرد: در کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، آلمان و بسیاری دیگر، دولت ها برای خروج از رکود وارد عمل شده و با حمایت های مالی و تسهیلاتی باعث مثبت نگه داشتن بخش تقاضا در بازار شدند.
میثم شیرخدایی در تشریح رویکرد فوق، گفت: دولت ها با حمایت از تقاضا در بازار در قالب تسهیلات و کمک هزینه هایی که به خانوارها پرداخت شد، سعی کردند تا حد ممکن کفه تقاضا را نسبت به عرضه مثبت نگه دارند تا با توجه به تقاضای موجود هم فشار بر خانواده ها کمتر شده و هم از طرف دیگر عرضه کننده ها که صاحبان کسب و کار بودند انگیزه کافی برای تولید و ادامه فعالیت داشته باشند.
وی با بیان اینکه در کشور ما نیز کم و بیش سعی شد تا رویکرد مشابهی اتخاذ شود، تصریح کرد: اعطای تسهیلات یک میلیون تومانی به خانوارهای مختلف آسیب دیده و طرح های بانک مرکزی جهت سهولت اعطای وام به بنگاه های اقتصادی و صاحبان کسب و کارها از جمله تلاش هایی بود که مطابق همان الگوی کشورهای دیگر اتخاذ شده بود.
عضو هیئت علمی گروه مدیریت بازگانی دانشگاه مازندران تفاوت بین رویکرد کشورهای دیگر با ایران را در تنگناهای بودجه ای دولت دانست و تاکید کرد: کاهش شدید درآمدهای ارزی و مالی کشور به دلیل کاهش قیمت جهانی نفت و همچنین تشدید تحریم ها باعث شد تا دولت توان کافی و کامل برای حمایت از قسمت عرضه و تقاضا را در شیوع کرونا نداشته باشد.
وی بازگشایی شتابزده کسب و کارها را نتیجه مشکلات بودجه ای و درآمدی دولت دانست و تصریح کرد: مضایق بودجه ای باعث شد تا مسئولان تصمیم گیر با اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند، وظیفه را بر دوش مردم نهاده و از آنان بخواهند که با رعایت پروتکل ها و نکات بهداشتی آرام آرام به کسب و کارها بازگردند، می توان اذعان کرد که مشکلات اخیر و افزایش شمار مبتلایان بیماری، ثمره بازگشایی سریع کسب و کارها بوده که دلیل آن مشکلات بودجه ای است.
شیرخدایی هرگونه طرح و ایده جدید برای خروج ار رکود حاضر را نیازمند هزینه هایی دانست که دولت باید متقبل شود و در این باره با ذکر پیشنهاداتی اظهار کرد: برخی از طرح ها در قالب پرداخت یارانه به طرفین عرضه و تقاضا است و برخی دیگر نیز ایجاد زیرساخت‌هایی در جهت حمایت از تجارت الکترونیک، بازاریابی دیجیتال و کسب و کارهایی که توان فعالیت مجازی داشته باشند.
دانشیار گروه مدیریت بازرگانی دانشکده علوم اقتصادی و اداری دانشگاه مازندران طرح پیشنهادی دیگری را در قالب آموزشی مطرح و بیان کرد: آموزش، راهنمایی و هدایت بنگاه های تجاری و کسب و کارها به خصوص کسب و کارهای کوچک و متوسط برای استفاده از زیرساخت های فناوری IT و ICT در شرایط همه گیری کرونا از جمله کارهایی است که دولت می تواند انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه کرونا علیرغم مشکلات متعدد فرصت هایی را نیز به وجود آورده است، خاطرنشان کرد: اکنون زمانی است که همگی با فضای تجارت الکترونیک، بازاریابی دیجیتال و بازاریابی سبز یا هم راستا با محیط زیست آشنا شویم، در حقیقت کسب و کارها باید به سمت مدیریت هزینه و مهندسی ارزش حرکت کنند چراکه آینده نیازمند بسترهای فناورانه است.
شیرخدایی به نقش مثبت و محوری دانشگاه ها در رفع مشکلات بیماری کرونا در کشور اشاره و تاکید کرد: رشته هایی نظیر اقتصاد، مدیریت، حسابداری، علوم مهندسی، فناوری اطلاعات و مهندسی صنایع فرصت مناسبی دارند تا بتوانند رسالت اجتماعی خود که همانا آموزش به افراد و بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط است را اجرایی کنند.
عضو هیئت علمی گروه مدیریت بازرگانی دانشگاه مازندران به طرح های حمایتی کمیته امداد از کسب و کارهای خانگی و اشتغال اعضا و مددجویان اشاره کرد و یادآور شد: ارگان ها و نهادهایی از این دست، سایر دستگاه ها و NGOهایی که در حوزه اشتغال فعالند فرصت مناسبی برای ادای رسالت دانشگاهیان فراهم آورده است.