به گزارش سکان نیوز/احمد صادقی با بیان اینکه برنج به عنوان يكي از محصولات عمده غذائي به شمار مي آيد. گفت: مديريت اصولي زراعت برنج از جمله مديريت مبارزه با آفات و بيماريها بسيار اساسي مي باشد.معمولاً جدي ترين آفات برنج در سراسر دنيا ساقه خوارها معرفي شدند كه از مرحله خزانه تا برداشت بوته هاي برنج را آلوده مي نمايند.
وی افزود: اين آفت زمستان را به صورت لارو كامل در داخل ساقه هاي خشك برنج يا علفهاي هرز داراي ساقه تو خالي نظير شال تسبيح ،سوروف ، ارداله ،ني ، پلهم ، ارزن وحشي ، مسك، بند واش و … به سر مي برد. اولين شفيره هاي حاصل از لاروهاي زمستان گذران در اواسط فروردین ماه در كنار سوراخي كه توسط لارو ايجاد شده است تشكيل مي شود .اين شفيره بدون پيله است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محمودآباد ادامه داد: این حشره كامل در بهار همزمان با رشد نشاهاي برنج در خزانه بر روي برگ بوته هاي جوان تخم ريزي ميكند .تخم ريزي معمولا بين ساعتهاي 22-17 انجام مي گيرد . بيشترين مقدار تخم ريزي در ساعت 19 مي باشد .لاروهاي نسل اول كه تازه از تخم بيرون آمده اند به مدت يك ساعت از پارانشيم برگ تغذيه كرده (براي نسل دوم اين مدت طولاني تر است)و سپس وارد غلاف برگ مي شوند.
صادقی اظهار کرد: لاروها با تغذيه از بافت ساقه كم كم رشد كرده ، ساقه آلوده را ترك مي كنند و سپس وارد ساقه هاي اطراف مي شوند، لاروها پس از مدت 37-21 روز داخل ساقه برنج تغذيه نموده و به شفيره بدون پيله و قهوه اي رنگ تبديل شده و هفت روز بعد پروانه هاي نسل دوم از آن خارج مي شوند.
وی چند نکته از مهمترین راه حل ها برای مبارزه با کرم ساقه خوار برنج را (1) برداشت برنج از يك سوم انتهايي ساقه و شخم زمين بلافاصله بعد از برداشت (2) نصب تله نوري قبل از آماده سازي خزانه تا زمان برداشت به منظور آگاهي از حضور آفت ، بررسي تغييرات جمعيت آفت ، زمان دقيق مبارزه شيميايي همراه با مطالعات حالات رشدي آفت در مزرعه براي تكميل اطلاعات لازم جهت مبارزه شيميايي(3) جدا كردن برگهاي حاوي دستجات تخم آفات و انهدام آنها(4) وجين پنجه هاي آلوده به ساقه خوار بعد از نشاكاري همزمان با وجين اول و دوم علف هاي هرز مزرعه برنج(5) كاشت واريته مقاوم به كرم ساقه خوار (با وارد كردن واريته bt دربرنج)(6) عدم آتش سوزي بقاياي موجود در مزرعه دانست.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محمودآباد از کشاورزان خواست كاه و كلش موجود در مزرعه را به هيچ وجه نبايد سوزانده شود چون كاه تنهاماده آلي قابل دسترس اكثر كشاورزان ميباشد كه حدود 40% ازت و 85%-80% پتاسيم و 35%-30% فسفر 50%-40% گوگرد جذب شده بوسيله برنج در مرحله رسيدن در بخش هاي رويشي گياه باقي مي ماند .لذا اگر كاه با خاك مخلوط شود ذخاير ازت،فسفر،پتاسيم و سيليسيم خاك حفظ شده و حتي ممكن است افزايش يابد .و سوزاندن آن موجب از بين رفتن مواد آلي موجود در خاك ميشود.
- نویسنده : 1161