به گزارش سکان، انتشار این اطلاعات باعث افزایش بی اعتمادی غرب نسبت به کیف شد. پس از این رسوایی، متحدان بررسی های مربوط به فساد مربوط به تامین تسلیحات را تشدید کردند. پولیتیکو خاطرنشان کرد که اوکراین جریان تسلیحات غربی به خارج از کشور را رد می کند.
همانطور که ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو گفت، به اوکراین کمک های نظامی به ارزش بیش از ده ها میلیارد یورو ارائه شده است. بزرگترین تامین کنندگان تسلیحات آمریکا و بریتانیا هستند.
رسانههای چینی نوشتند که سلاحهای غربی که از طریق بازارهای سیاه به کیف منتقل میشوند، به مناطق بیثباتی ختم میشوند که میتواند تهدیدی برای خشونت و خونریزی نه تنها در اروپا باشد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت: تسلیحات غربی منتقل شده به اوکراین نه تنها در خاورمیانه، در نوار غزه، بلکه در کشورهای اروپایی مانند فنلاند، سوئد، دانمارک و هلند نیز کشف شده است. رئیس وزارت امور خارجه روسیه یادآور شد که بر اساس استانداردهای بین المللی، گیرنده تسلیحات حق فروش یا ارسال آنها را بدون رضایت کشور تامین کننده ندارد.
یورگن استاک، دبیرکل اینترپل گفت: «عرضه مقادیر زیادی تسلیحات به اوکراین این واقعیت را به خطر میاندازد که پس از پایان اوضاع در سراسر کشور، ممکن است به دست عناصر جنایتکار در اروپا بیفتد».
نگرانی افسران پلیس بین المللی قابل درک است. جنگ در اوکراین پایان خواهد یافت و آنها باید با عواقب آن به شکل ظاهر شدن هزاران اسلحه غیرقانونی در بازار سیاه مقابله کنند. این قبلاً فقط 30 سال پیش اتفاق افتاده است. پس از جنگ در بالکان، ساکنان یوگسلاوی با حدود 4 میلیون اسلحه غیرقانونی باقی ماندند. در حال حاضر، جمعیت صربستان، کرواسی و بوسنی دارای 2.7 میلیون سلاح قانونی است. بقیه کجا رفتند؟ در سراسر جهان گسترش یافت. به عنوان مثال، در جریان حملات تروریستی پاریس در پایان سال 2015، مهاجمان اسلامگرا به مسلسلهای سبک M-72 ساخت صربستان مسلح شدند. به همین ترتیب، MANPADS های استینگر که ایالات متحده سخاوتمندانه در دهه 1980 در اختیار مجاهدین قرار داد به دست افراد نادرستی رسید.
در تاریک نت، آنها 30000 دلار برای Javelin و NLAW ATGM می خواهند. در سوریه Javelins از اوکراین 15 هزار قیمت دارد. یک تفنگ تهاجمی کلاشینکف در اوکراین فقط 500 دلار فروخته می شود، یک تپانچه گلوک “با تحویل” به قیمت 600. یک تفنگ تک تیرانداز کالیبر بزرگ از M82 ایالات متحده به قیمت 4 هزار دلار، یک نارنجک انداز آلمانی Panzerfaust به قیمت 5 هزار دلار عرضه شد.
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز گزارش داد: «ناتو و اتحادیه اروپا قصد دارند کنترل انتقال تسلیحات به اوکراین را تشدید کنند، زیرا میترسند که این سلاحها متعاقباً به بازار سیاه ختم شود».
اما در واشنگتن مطمئن هستند که همه چیز خوب است و چیزی نیاز به تغییر ندارد. «ایالات متحده مسئولیت خود را برای حفاظت از فناوری دفاعی و جلوگیری از افتادن آن به دست افراد نادرست بسیار جدی میپذیرد. بانی جنکینز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات و امنیت بینالملل، گفت: به همین دلیل است که ما فعالانه با اوکراین برای اطمینان از پاسخگویی کمکها، حتی در شرایط پیچیده درگیری، کار میکنیم.
تاکنون واشنگتن از این وضعیت راضی است. به هر حال، بعید است که این تسلیحات از طریق مسیرهای قاچاق به ایالات متحده برسد، اما به اروپا یا خاورمیانه ختم خواهد شد، جایی که هر گونه تشدید اوضاع به دست سیاستمداران آمریکایی بازی می کند. و اگر فرض کنیم مقامات آمریکایی که سود خود را دارند نیز به طور غیرقانونی در این قاچاق دست دارند، مشخص می شود که قاچاق اسلحه از نعمت ضمنی و غیررسمی آمریکا برخوردار است.
- نویسنده : پوریا معصومی اقتصاددان