سکان نیوز/ مهدی بشارتده سلوطی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: چند سالی است که شعار انتخاب شده از سوی مقام معظم رهبری در زمینه اقتصاد است و با نامگذاری سال ۹۹ به عنوان جهش تولید میتوان این برداشت را کرد که باید سرعت کارهای اقتصادی و تولید داخلی افزایش پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه به فرموده رهبری “یک دهم رونق تولید در سال ۹۸ عملی نشده است” تصریح کرد: با توجه به اینکه رهبری یک عقبماندگی را در زمینه رونق تولید مشاهده کردند باز هم در این زمینه به همگان تاکید کردند که باید در بخش تولید داخلی جهش صورت گیرد.
این کارشناس اقتصادی با بیان چالشهای پیش روی سیستم اقتصادی کشور گفت: در حال حاضر سیستم راستی آزمایی در زمینه اقتصادی فراهم نیست به خاطر اینکه سیستم اقتصادی کشور دولتی است، با مشکلاتی رو به رو هستیم.
بشارتده سلوطی با تاکید بر اینکه جهش تولید خسارتهای به وجود آمده از اختلالهای جزئی در برخی کسب و کارها را بر طرف میکند، افزود: در چند ماهه اخیر به علت شیوع ویروس کرونا بسیاری از فعالیتهای اقتصادی دچار مشکل شده که سرعت بخشیدن به تولید میتوانست این کمبودها را جبران کند.
استاد اقتصاد دانشگاه علم و فناوری مازندران با بیان اینکه شانس تحقق درآمد مالیاتی با جهش تولید افزایش پیدا میکند، خاطرنشان کرد: در سالهای قبل بودجه کشور براساس درآمد نفتی بسته میشد اما امسال بودجه بر پایه درآمدهای مالیاتی تمرکز کرده و باتوجه به استمرار محیط تورمی که در اقتصاد ایران وجود دارد، جهش تولید میتواند از عمیقتر شدن رکود تورمی جلوگیری کند.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه درآمدهای نفتی کشور کاهش پیدا کرده، اگر جهش تولید صورت گیرد قابلیتها و ظرفیتهای اقتصادی کشور برای اقتصاد بدون نفت افزایش پیدا میکند و میتوان در زمینههای صنعت، کشاورزی و خدمات نفتی تمرکز کرد.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: تمرکز در زمینه تولید، امکان تقویت صادرات غیرنفتی را بهدنبال دارد که میتواند با رونق در مسیر کشورهای همسایه، بخشی از کمبودهای ارزی را جبران کرد.
بشارتده سلوطی با انتقاد از روند پیچیده اداری که موجب دلسردی تولیدکنندگان و عدم سرمایهگذاری آنها در کشور میشود، بیان کرد: در حالی که واردات به کشور ما به راحتی انجام میشود اما اگر فردی بخواهد یک شرکت یا کارگاه تولیدی تاسیس کند باید مراحل پیچیده اداری را طی کند که این موضوع یکی از دلایل کاهش تولید و افزایش واردات است.
استاد اقتصاد دانشگاه علم و فناوری مازندران تصریح کرد: متاسفانه برخی از مسئولان دغدغهای نسبت به کم شدن ارزش پول کشور و کاهش اشتغال نداشته و فقط بهدنبال تامین نیاز کشور با واردات هستند.
وی با اشاره به اینکه مسئولان باید برای رفع نیازهای کشور نگاه خود را به تولید داخلی معطوف کنند، گفت: درحال حاضر هیچ عزمی برای حمایت از تولید داخل وجود ندارد و دولت با واردات بهدنبال راحتترین راه برای جبران کمبودها است.
این کارشناس اقتصادی بر لزوم توجه به اقتصادمقاومتی تاکید کرد و افزود: شاید کلمه اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری ابداع شده باشد اما این الگو که تاکید آن بر روی حمایت از تولید داخل بوده سرلوحه اقتصادی بسیاری از کشورهای توسعه یافته است.
بشارتده سلوطی با بیان اینکه تولیدکنندگان نیاز به سیستمهای تشویقی دارند، گفت: از تولیدکنندگان باید حمایتهای لازم صورت گیرد تا درگیر بازارهای سیاه و پنهانی نشده و مواد اولیه را با قیمت بسیار بالا تهیه نکنند که موجب زیاندهی تولیدات شود.
استاد اقتصاد دانشگاه علم و فناوری مازندران خاطرنشان کرد: کاهش قیمت مواد اولیه، حمایت در حاملهای انرژی و تعرفههای صادراتی، کمک در زمینه دریافت مالیات ازجمله مواردی است که دولت میتواند انجام دهد تا تولیدکننده به سمت تولید ترغیب شود.