قاسم احمدی لاشکی درباره ترمیم حقوق و نظام رتبه بندی معلمان اظهار کرد: یک دهه است که درباره نظام رتبه بندی معلمان صحبت میشود و در سند تحول بنیادین این موضوع به عنوان عاملی موثر در کار معلمان به درستی دیده شد و قانونگذار در برنامه ششم توسعه نیز به صراحت اعلام کرد که باید به تصویب مجلس برسد و در بودجه سنواتی لحاظ شود.
وی افزود: باید توجه داشت تاکنون اتفاق افتاده صرفا بحث ترمیم حقوق بوده است؟ تا به امروز دو مرتبه تحت عنوان رتبه بندی اقدام شده است، اما عملا رتبهبندی نبود. در سالهای 94 و 98 قدری حقوق فرهنگیان افزایش پیدا کرد و هر بار هم هیئت وزیران مصوبهای در این زمینه داشت، اما صرفا دنبال افزایش حقوق از محل رتبه بندی معلمان نیستیم.
افزایش شأن و جایگاه معلمان با رتبه بندی
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش گفت: نظام رتبه بندی معلمان به دنبال ارتقای شأن و جایگاه معلمی است، 20 سال قبل جایگاه معلم در جامعه فراتر و توجه به آموزش و پرورش بیشتر بود. امروز این بحث را داریم که با اجرای نظام رتبه بندی معلمان این شأنیت و توجه باز گردد. در دانشگاهها اعضای هیئت علمی دارای رتبه بندی هستند اما تا کنون برای معلمان ارتقای رتبه وجود نداشته است.
معلمان در 5 رتبه قرار میگیرند
احمدی لاشکی ادامه داد: در لایحه رتبه بندی پنج طبقه را برای معلمان تعریف کردهایم از معلم پایه، معلم مربی، معلم حرفهای، معلم سرآمد و معلم راهبر، قطعا این امر معلم را پویا خواهد کرد و به او انگیزه میدهد و البته که طبیعی است حقوق معلم هم با توجه به رتبههایی که اخذ میکند افزایش پیدا خواهد کرد.
خدمتگزاران مدارس تحت پوشش رتبه بندی نیستند
وی در پاسخ به اینکه آیا تمام معلمان تحت نظام رتبه بندی قرار میگیرند؟ متذکر شد: طبق بند 2 ماده 2 قانون افراد مشمول، شناسایی شده و در آن قید شده افرادی که در مدارس دولتی مشغول به کار هستند و به عنوان دبیر، آموزگار، هنرآموز، مشاور، مراقب سلامت، معاونین و کادر مدرسه فعالیت میکنند، تحت پوشش هستند، متاسفانه قشر ضعیف خدمتگزاران را نتوانستیم لحاظ کنیم چون عنوان لایحه رتبه بندی معلمان است و نمیشد این کار را انجام داد، آموزش و پرورش به دنبال این است که از طریق راهکارهای دیگری در ارتقای جایگاه آنها موثر باشد.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش درباره میزان کمبود معلم گفت: یکی از دغدغههای بزرگ تامین نیروی معلم است. اکنون حدود 13 میلیون دانش آموز در مدارس دولتی، حدود 1.5 میلیون دانش آموز در مدارس غیردولتی و حدود یک میلیون نوآموز پیش دبستانی داریم که مجموع آنها به بیش از 15 میلیون نفر میرسد، امسال تعداد زیادی نیروی انسانی بازنشسته میشوند و اگر استمرار خدمت نداشته باشیم 90 هزار نفری که به سن بازنشستگی میرسند ممکن است بخواهند از سیستم خارج شوند. اما راهکارهای تشویقی مانند رتبه بندی میتواند آنها را در سیستم نگه دارد. سال قبل حدود 40 درصد مشمولان بازنشستگی از سیستم خارج شدند و مابقی استمرار خدمت داشتند.
احمدی ادامه داد: در سال تحصیلی جاری رقم خوبی نیروی انسانی جذب کردیم. 20 هزار نفر را از طریق کنکور سراسری راهی دانشگاه فرهنگیان کردیم و 27 هزار و 300 نفر را از طریق آزمون استخدامی جذب کردیم که در حال طی مراحل مصاحبه و گزینش و انجام مراحل نهایی کار آنها هستیم، بخشی باقی مانده که دنبال دریافت مجوز برای تکمیل ظرفیت هستیم.
وی افزود: علاوه بر اینها قانونگذار تعیین تکلیف کرد که 80 هزار نفر از معلمان حق التدریس، نهضتی، خرید خدمت و مربی پیش دبستانی را تعیین تکلیف کنیم که باید تا پایان برنامه ششم توسعه یعنی تا آخر سال 1400 محقق می شد، اما اکنون همه اینها تعیین تکلیف شدهاند.55 هزار و 497 نفر قبلا راهی دانشگاه فرهنگیان شده بودند و حدود 30 هزار نفر باقی مانده بودند که مجوز استخدامی را گرفتیم. 6 هزار نفر از معلمان نهضتی و طرح امین باقی مانده بودند که به زودی آزمونشان برگزار میشود و ردیف استخدامی آنها پابرجاست و مشکلی نیست، اگر همین رویه پیش برود مشکلی در زمینه تامین نیرو نداریم.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: ما مجری قانون هستیم. در حال حاضر آنچه مربوط به قانون الحاق تبصره 10 ماده 17 قانون تعیین تکلیف بود یعنی آنها که قبل از سال 91 با آموزش و پرورش همکاری داشتند را اجرایی کردیم. اما سال گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع تامین نیروی انسانی ورود کرده و گفته مابقی این افراد که از بعد از سال 92 با آموزش و پرورش همکاری دارند می توانند در آزمون استخدامی شرکت کنند و می توان امتیازاتی برای آنها قائل شد.