جزئیات خسارات چند میلیارد دلاری زلزله به اقتصاد ترکیه/ کالای اساسی در ترکیه گران شد
جزئیات خسارات چند میلیارد دلاری زلزله به اقتصاد ترکیه/ کالای اساسی در ترکیه گران شد
سکان؛ به دنبال وقوع زمین لرزه در ترکیه، نهادهای بین‌المللی در حال ارزیابی خسارات اقتصادی آن هستند، در همین حال مردم در ترکیه از افزایش بی‌رویه قیمت‌ کالای اساسی پس از این فاجعه گله دارند.

کریستالینا جورجیوا، مدیر صندوق بین‌المللی پول روز یکشنبه گفت که بدهی عمومی در برخی از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا موجب نگرانی است و دولت‌ها برای محافظت در برابر شوک‌ها باید از طریق سیاست‌های مالی، انعطاف‌پذیری خود را افزایش دهند.

جورجیوا امروز در مجمع امور مالی کشورهای عربی در دبی گفت: زلزله که مناطق وسیعی از سوریه و ترکیه را ویران کرد، تراژدی بزرگی برای افراد ایجاد کرد، اما تاثیر بسیار زیادی بر اقتصاد ترکیه نیز گذاشت‌، بنابراین، ما باید انعطاف پذیری بیشتری را در برابر این شوک‌ها ایجاد کنیم.

 صندوق بین‌المللی پول ماه گذشته، پیش‌بینی کرده بود که رشد اقتصادی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در سال جاری به ۳.۲ درصد کاهش می‌یابد، قبل از اینکه در سال ۲۰۲۴ به ۳.۵ درصد افزایش پیدا کند.

با این حال محمود محی الدین، مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول نیز در حاشیه این مجمع به خبرنگاران گفت که تأثیر زلزله هفته گذشته بر رشد تولید ناخالص داخلی ترکیه احتمالاً به اندازه زلزله سال ۱۹۹۹ نخواهد بود.

وی افزود که پس از تاثیر اولیه فاجعه طی چند ماه آینده، سرمایه‌گذاری دولتی و خصوصی در بازسازی می‌تواند به رشد تولید ناخالص داخلی در ترکیه کمک کند.

* خسارت 4 میلیارد دلاری زلزله ترکیه

از سوی دیگر آژانس بین‌المللی رتبه‌بندی اعتباری،‌ پنج‌شنبه گذشته گفت: برآورد خسارات اقتصادی پس از زلزله ویرانگر (در ترکیه) به دلیل تحولات اوضاع دشوار است، اما ممکن است از دو میلیارد دلار فراتر رود و می‌تواند به چهار میلیارد دلار یا بیشتر برسد.

سهم مناطق آسیب دیده ترکیه از تولید ناخالص داخلی این کشور حدود ۹.۳ درصد است که بر اساس ارقام موسسه آمار رسمی ترکیه معادل ۷۶ میلیارد دلار آمریکا است، همچنین این ارقام نشان می‌دهد که این مناطق ۱۴ درصد در تولید کشاورزی ۱۱.۲ درصد در تولید صنعتی و ۱ درصد در بخش گردشگری و ۸.۵ درصد در کل صادرات ترکیه سهم دارند.

مناطق آسیب‌دیده از زلزله از مهم‌ترین مراکز تولیدی ترکیه هستند و ۱۰ ایالت ترکیه آسیب‌دیده شامل ۱۵۱ شرکت در بین ۵۰۰ شرکت بزرگ صنعتی ترکیه است.

بلومبرگ نیز پنجشنبه گذشته گزارش داد که خسارات تحت پوشش بیمه به دلیل عدم پوشش بیمه‌ای در مناطق آسیب دیده ترکیه بسیار کمتر -حدود یک میلیارد دلار- خواهد بود.

یوسف کاتب اوغلو، نویسنده سیاسی ترکیه (که همچنین یک تاجر است) چند روز پیش در گفت‌وگو با الجزیره گفته بود که شرکت‌های بیمه غرامت اولیه‌ای را که ممکن است بالغ بر یک میلیارد دلار باشد، متحمل شوند و هفت تا هشت هزار ساختمان تخریب شده که بیشتر آنها بیمه شده‌اند.

زیرساخت‌های مناطق زلزله زده ترکیه به شدت تحت تاثیر این زلزله ویرانگر قرار گرفته است و بسیاری از بزرگراه‌های مواصلاتی بین ایالت‌های آسیب دیده ترک خورده‌اند که مانع تردد شده است.

فرودگاه‌های فعال در مناطق زلزله زده نیز به شدت آسیب دیدند که چهار فرودگاه از هفت فرودگاه واقع در آنجا از کار افتاده که مهمترین آنها فرودگاه بین المللی آنتاکیا است که یکی از منافذ اصلی صادرات ترکیه است.

بنادر منطقه زلزله زده ترکیه نیز به شدت تحت تاثیر این زلزله قرار گرفتند. بندر اسکندرون در ایالت هاتای پس از وقوع چند فقره آتش سوزی طی سه چهار روز گذشته از مدار فعالیت خارج شده و مسئولان مربوطه برای اطفای آن اقدام کردند.

* گرانی پتو در ترکیه

وزارت بازرگانی ترکیه نیز پس از انتشار گزارش‌ها درباره افزایش بی رویه قیمت کالاهای اساسی در پی وقوع زمین لرزه در این کشور‌، از آغاز بازرسی‌های گسترده در سراسر این کشور خبر داد و این قضیه پس از انتشار اخباری مبنی بر افزایش ۱۵۰ درصدی قیمت پتو توسط برخی از تجار در شبکه‌های مجازی برجسته شد زیرا ده‌ها هزار نفر از زلزله زدگان در مناطق آسیب دیده همچنان در چادرها و یا سوله‌ها و مساجد در سرمای سوزان به سر می‌برند.

در همین حال به گزارش آناتولی، پروازهای فوق العاده شرکت هواپیمایی ترکیش ایرلاینز به منظور انتقال تیم‌های امداد و نجات به مناطق زلزله زده جنوب و جنوب شرق ترکیه و تخلیه شهروندان آسیب دیده به شهرهای دیگر ادامه دارد.

ترکیش ایرلاینز تاکنون با 2 هزار و 385 پرواز فوق العاده ده‌ها تیم امداد و نجات را به مناطق زلزله زده انتقال داده و ده‌ها هزار شهروند آسیب دیده از زلزله را نیز به شهرهای دیگر ترکیه منتقل کرده است.

براساس اطلاعیه منتشر شده از سوی هواپیمایی ترکیش ایرلاینز، این شرکت با انجام 1595 پرواز ویژه طی 6 تا 11 فوریه جاری 78 هزار و 33 عضو تیم‌های امداد و نجات را به مناطق زلزله زده انتقال داده است.

همچنین 139 هزار و 438 شهروند کشور نیز از مناطق زلزله زده با 790 پرواز ویژه ترکیش ایرلاینز به شهرهای دیگر منتقل شده‌اند.

 ترکیش ایرلاینز از زمان وقوع زلزله تاکنون 6 هزار و 316 تن انواع وسایل و ملزومات را با 94 پرواز باری به مناطق جنوب و جنوب شرق ترکیه انتقال داده است.