هفتهی گذشته بود که سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی با صدور حکمی محمد رضوانی فر را به سمت معاون وزیر و رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.
در حکم وزیر اقتصاد توسعه و توانمندسازی سرمایه انسانی گمرک با هدف ارتقای بهره وری نظام گمرکی، گسترش ارتباط با سازمانهای بین المللی و تقویت همکاریهای منطقهای در حوزه تجارت فرامرزی، برون سپاری ارائه خدمات منطبق بر سیاست های کلی اصل (44 ) قانون اساسی و طرح ریزی شیوههای نوین مشارکت بخش خصوصی در ارتقاء زیرساختهای گمرکی به عنوان اولویت برنامه رییس جدید گمرک اعلام شده است.
مطالبه جبران عقب ماندگی 10 ساله در حوزهی گمرک از رضوانی فر
اخیرا سید احسان خاندوزی ضمن تاکید در خصوص جبران عقب ماندگی 10 ساله در حوزهی گمرک گفت :امیدواریم که در حوزه گمرک در دولت سیزدهم شاهد تحول باشیم و تلاشهای دوستان به نتیجه برسد که آن هم با همکاری خود بدنه گمرک میسر است. بر این اساس بتوانیم در فرایند تشریفات گمرکی تسهیل ایجاد کنیم، کما اینکه در برخی شاخص ها هم در یک سال اخیر کاهش زمانی داشته ایم اما به ویژه در بخش های مرزی کشور مطالبه و نیاز بسیار است.
وی تاکید کرد: امیدواریم بتوانیم از فرصتهای موجود استفاده کنیم و جناب آقای رضوانی فر با جذب نیرو، بتواند عقب افتادگی های حدود 10 سال گذشته را که جذب نیرو در گمرک نداشته ایم؛ جبران کند.
چالش کمبود نیروی انسانی متخصص در گمرک
به نظر می رسد که سازمان گمرک برای ارتقای بهره وری و تسهیل امور گمرکی، در گام نخست باید به جذب نیروی انسانی متخصص اهتمام ورزد. با توجه به اطلاعات استخراج شده از سامانه جامع مدیریت منابع و سرمایه انسانی گمرک، کمبود شدید نیروی انسانی در گمرک به علت عدم گرفتن مجوز استخدام از سال 1398 از سازمان اداری و استخدامی و نیز مشکلات تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی به پیمانی مشهود است. افزایش تعداد گمرکات از ده سال گذشته تاکنون، خروج تعداد 800 نفر از بهترین نیروهای تخصصی و عدم گرفتن مجوز استخدام در طول 10 الی 15 سال در گمرک از مهمتری مشکلات حوزه نیروی انسانی به شمار میرود.
6 دستور محوری وزیر اقتصاد به رئیس کل جدید گمرک
بر این اساس انتظار می رود که رئیس جدید گمرک به دنبال مطالبهی وزیر اقتصاد، در راستای اهداف 6 گانهای شامل 1-توسعه و توانمندسازی سرمایه انسانی گمرک با هدف ارتقای بهره وری، 2-گسترش ارتباط با سازمانهای بین المللی و تقویت همکاریهای منطقه ای در حوزه تجارت فرامرزی،3- برون سپاری ارائه خدمات منطبق بر سیاست های کلی اصل (44 ) قانون اساسی و طرح ریزی شیوههای نوین مشارکت بخش خصوصی در ارتقاء زیرساختهای گمرکی 4-باز مهندسی و اصلاح فرایندها در رویه های مختلف گمرکی و بهره گیری از فنآوریهای نوین با هدف چابک سازی و افزایش سرعت دقت در تشریفات گمرکی5- اصلاح نظام ارزش گذاری کالاهای وارداتی و صادراتی گمرکی 6- بهبود ارتقای رتبه ایران در شاخص تجارت فرامرزی با همکاری سایر دستگاه های مربوطه، می باشد و در راستای ارتقا وضعیت گمرکات و همچنین تسهیل در تشریفات گمرکی قدم بر دارد و شاهد تحولی چشم گیر در این حوزهی حیاتی باشیم.
جدای از موضوعاتی مثل اصلاح ساختار اداری و جذب نیروهای جدید و کادر سازی مدیریتی امروز حدود 8 میلیون تن کالا در بنادر کشور رسوب کرده است و بر این اساس یک تغییر کلان در حوزه دفاتر فنی ضروری به نظر میرسد. بسیاری از مدیران حوزه فنی در 4 سال اخیر(از زمان حضور دژپسند در وزارت اقتصاد) تغییر نکردهاند و به عنوان نخستین اقدام اصلاحی رئیس جدید گمرک میتواند در این حوزه اقدامات اصلاحی را در دستور کار قرار دهد.