به گزارش سکان، در کشور ما همه ساله همزمان با ولادت امام رضا(ع) که بین شیعیان به ضامن آهو مشهور است به عنوان روز محیطبان از سوی سازمان حفاظت محیط زیست کشور نامگذاری شده و مراسمی با معرفی محیط بانان نمونه استانها با حضور مسئولان و مقامات کشوری برگزار میشود.
این روز در تقویم رسمی کشور ثبت نشدهاست وخوشبختانه شهرستان بابل در چند سال اخیر یک نماینده به عنوان محیط بان برتر داشته است وحال قرعه به نام رحیم بابانژاد از محیط بانان جانباز پرتلاش شهرستان بابل افتاده است.
محیط بان برتر کم توقع شهرستان در گفتگو با سکان ضمن انتقاد از کمبود امکانات اظهار داشت :این مسئله از این نظر اهمیت دارد که محیطبانان معمولاً مجبور هستند روزها یا شاید هفتهها در محل خدمت و به دور از حداقل امکانات باشند این در حالی است که سهمیههای پایین بنزین و جیرههای غذایی محیطبانان نیز اغلب تأمل برانگیز هستند، سازمان حفاظت محیط زیست باید در نظر داشته باشد که گلهمندیهایی از این دست، محیطبانها را بیانگیزه میکند در حالی که محیطبانان ایران که تا به امروز ۱۵۰ شهید و تعداد بسیاری جانباز و از کار افتاده را تقدیم طبیعت کشور کردهاند، نیازمند حمایت تمامقد از جانب سازمان حفاظت محیط زیست هستند.
محیط بان برتر شهرستان بابل عنوان داشت:یک محیط بان با حداقل امکانات موجود باید برای حفاظت از حیات وحش، اکوسیستم، جلوگیری از آلودگی های محیط زیستی، ممانعت از تجاوز به مناطق تحت کنترل سازمان و منابع طبیعی در حوزه استحفاظی خود اقدام نمایدواین درحالیست که شکارچیان به امکانات به روز تجهیز شده اند و این نابرابری گاهی کار رابرای محیط بان سخت وغیر ممکن می سازد.
بابا نژاد ضمن تشکر از خانواده خویش وتمامی همسران محیط بانان کشور ابراز داشت:محیط بانان پرچمداران صیانت از گنج حیات هستند كه ضرباهنگ گام های محكم و استوارشان دل عاشقان طبیعت را گرم نگه می دارد.واین در حالیست که همراهی همسران وخانواده های محیط بانان باعث دلگرمی آنان برای تحمل این سختی ها می شود.
محیط بان برتر شهرستان بابل در پایان سخنانش خطاب به مسئولان بیان داشت :امیدوارم روند پیگیری از مطالبات محیط بانان در دولت سیزدهم ادامه داشته باشدتا به روز رسانی تجهیزات متناسب با تهدیدهاوتجهیز لجستیک و ترابری متناسب با ماموریتها وشرایط منطقه در آینده نزدیک فراهم شود.
فاصله استانداردهای جهانی با ایران
بر اساس استاندارد جهانی هر یک ۱۰۰۰ هکتار باید توسط یک محیط بان حفاظت شود. در ایران هر محیط بان از ۶۰۰۰ هکتار حفاظت میکند.
هماکنون تعداد محیطبانان کشته شده، سه رقمی شدهاست که این تعداد، به غیر از محیط بانانی است که در حین انجام مأموریت از صخره پرتاب شدهاند یا در تعقیب و گریز با متخلفان تصادف کرده و جان باختهاند.
ریس سازمان محیط زیست :
محیط بانان حمایت نمیشوند
حیدرپور با اشاره به اینکه محیطبانان حمایت نمیشونداظهار داشت: اگر مبنای حقوق محیط بانان بر اساس قانون کارتعریف شود حقوق محیط بانان بایددوتا سه برابر حقوق دریافتی اشان باشد اما متاسفانه در حال حاضر از پایین ترین مزایای حقوقی و شغلی مناسبی برخوردارند.
وی تصریح کرد:یکی از مسایل مهمی که باید به آن در خصوص محیطبانان مورد توجه ویژه قرار گیرد رسیدگی به وضعیت معیشت و دغدغه مالی محیطبانان و افزایش مزایای شغلی آنهااست که باید توسط دولت و مجلس شورای اسلامی در اولویت و دستور کار قرار گیرد که تحقق آن نقش مهمی در انجام بهتر وظایف و ماموریتهای خطیر محوله در منطقه دارد.
وی افزود: در حال حاضر دولت درصدد است که به نورم اسیایی دست یابد وبرای رسیدن به این هدف لازم است که همگان همت کنند.
رئیس محیط زیست شهرستان بابل عنوان داشت:شغل محیطبانی برخلاف تصور عموم کار سادهای نیست، برخی تصور میکنند همجواری محیطبانان با طبیعت دلیل راحتی شغل آنهاست، اما محیطبانی، کار در شرایط سخت است، که محیطبانان برای حفاظت از محیط زیست با چالشهای زیادی روبهرو هستند که مهمترین آنها ضعفهای قانونی، نبود تجهیزات و بهروز نبودن قوانین است.
حیدرپوربیان داشت: محیط زیست از اول انقلاب تا به حال ۱۵۰شهید را برای حفظ انفعال الهی تقدیم نموده است ولازم است که به پاس زحمت این عزیزان قوانینی را که برای نظامیان بوده است برای شبه نظامیان جامعه نیز تعریف شود.
وی با اشاره به این نکته که محیط بانان به عنوان ضابطین خاص در جامعه فعالیت می نمایندافزود محیط بانان انتظار دارند که یک شعبه تخصصی دردادگستریها به عنوان مرجع رسیدگی برای محیط زیست تعریف شود تا روند رسیدگی به پرونده افراد متجاوز به محیط به صورت تخصصی بررسی شود تا در ان محیط بانان بتوانند احقاق حق نمایند.
وی در بخش دیگری از سخنانش خطاب به شکارچیان ابراز داشت: ما از شکارچیان خواهش می کنیم تمامی افرادی که به شکار می روند قوانین شکاروحمل سلاح را رعایت کنندوبه این نکته توجه کنند که نیمه اول ماه شکار ممنوع بوده است ودرنیمه دوم هم در صورت آزاد بودن شکار باید بر طبق قانون صورت بگیرد وشکارچی فکر نکند که محل شکار حضور در مرغداری است که بدون محدودیت می تواند شکار کند بلکه باید محدودیت شکار نیز در محل شکار رعایت شود.
حیدرپوریاد آور شد :شغل محیطبانی برخلاف تصور عموم کار سادهای نیست، و محیطبانان برای حفاظت از محیط زیست با چالشهای زیادی روبهرو هستند که مهمترین آنها ضعفهای قانونی، نبود تجهیزات و بهروز نبودن قوانین است.
وی در پایان سخنانش گفت : از جمله کارهای عمده محیط بانان پیشگیری است که قبل از هر اقدامی جلوی حادثه ای را بگیرند زیرا هنگامی که جانداری از طبیت حذف شودهیچگاه قابل برگشت وجبران نخواهد بود.
تفاوت محیطبانان وجنگلبان:
محیطبان و جنگلبان هر دو حافظ عرصههای طبیعی هستند و در حوزهٔ جنگل شرح وظایف مشابهی دارند، ولی هرکدام مربوط به یگان حفاظت سازمانهایی جدا از هم هستند و محیطبانان گستردگی وظایف بیشتری نسبت به جنگلبانان دارند
اولین احکام قانونی دربارهٔ شکار در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۰۷ تدوین و تصویب شدهاست و در ۱۴ اسفند ۱۳۳۵ مقررات مستقل و نسبتاً جامعی در زمینه حفاظت از حیات وحش به تصویب مجلس وقت رسید و «کانون شکار و صید» تشکیل گردید که اعضاء آن را تعدادی از افراد علاقهمند به شکار و صید تشکیل میدادند، و به منظور اجرای قوانین تدوین شده وزیر کشور و رئیس ستاد ارتش وقت نیز به عضویت کانون مذکور درآمدند. در ۱۶ خرداد ۱۳۴۶ سازمان شکاربانی و نظارت بر صید جایگزین کانون شکار گردید و این سازمان رسماً به عنوان یک دستگاه مستقل دولتی فعالیت خود را با آموزش شکاربانان در سطح کشور آغاز و مناطق را نیز به عنوان پارک وحش مورد حفاظت قرار داد. در سال ۱۳۵۰ با مطرح شدن مسائل زیستمحیطی در سطح جهان، این سازمان با تغییر عنوان به نام سازمان حفاظت محیط زیست عهدهدار مسایل محیط زیست کشور گردید و همکاری خود را با سازمانهای بینالمللی ادامه داد. سازمان حفاظت امیدوارم روند پیگیری از مطالبات محیط بانان در دولت دوازدهم ادامه داشته باشدمحیط زیست طبق استانداردهای بینالمللی مناطقی را تحت عنوان مناطق چهارگانه مورد حفاظت قرار دادهاست، که هر یک از مناطق دارای شرایط و مقررات خاص بوده وهماکنون تعداد مناطق چهارگانه محیط زیست در کل کشور به ۲۵۳ رسیدهاست حال امید داریم در آینده نزدیک شاهد خبرهای خوشی برای جامعه محیط بانان کشور باشیم تا جبران زحمات آنان شود.