هشداری جدی به مسئولان/ضرورت توجه به محلات آسیب پذیر بابل
هشداری جدی به مسئولان/ضرورت توجه به محلات آسیب پذیر بابل
سکان نیوز؛ ضرورت دارد باتوجه به تحولات ایجادشده در محله آسیب پذیر جوکی محله به عنوان محله حسینی متولیان و مدیران امور شهری بابل نه تنها در این محله بلکه به مناطق دیگر آسیب پذیر که دچار مشکلات هستند، توجه بیشتری داشته باشند.

به گزارش سکان، موقع افطار است ونزدیک اذان از بازار به سمت خانه بی توجه به بازار سرعتم را بیشتر می کنم تا به افطار برسم کودکی ۵ساله با لباسهای مندرس چادرم را می کشد مانع از سرعت گرفتنم می شود دختری با موهای طلایی وشلواری کوتاه و تیشرت برعکس پوشیده به چادرم آویزان می شود.

باقدرت کودکانه وصدای لرزان می گوید خاله ،خاله این دوتا دستمال؛” از من بخر “بلاخره التماس های کودکانه اش مانع از سرعتم می شود .و دستمال هایش را می خرم باذوق به سمت یک پسربچه ۸یانه ساله ای می دود که چندتادستمال در یک نایلون سفید دردستش می باشد با داداش، داداش گفتنش متوجه می شوم برادرش است دیگر زمان اذان از یادم می رود وبه سمتشان می روم از پسرک می پرسم: کجا زندگی می کنند آدرس محله حسینی را می دهدمحله ای که برایم آشنا است شاید ؛برای بعضی ها این نام ،نامی نا آشنا باشد !محله ای که چند قدم تا مرکز شهر فاصله ای ندارد .وتا ۵سال پیش به جوکی محله معروف بوده است.

محله ۱۰۰۰متری با ۱۸۷۵ نفر جمعیت’ با بیشترین آسیب‌های اجتماعی که کمتر کسی جرات ورود به کوچه وپس کوچه های آن را داشته است ؛چند سال قبل از ورود سپاه ،سرنخ تمام شرارت‌ها به این محله ختم می شد؛
نه تنها ؛مردم عادی بلکه نیروی انتظامي هم برای ورودش از یگان ویژه استان کمک می گرفت .”اما حال به همت سپاه نه تنها نام محله تغییرپیدا کرده بلکه هویت جدیدی را به غربتی هابخشیده است .
حال با توجه به تغییرات فرهنگی کمتر می توان اثری از شرارت‌ها ی محله را مشاهده کرد،،تحولی که باعث شده ؛ افراد محله به جای تکدی گری به دنبال کسب روزی حلال باشند.و ریشه بسیاری از آسیب‌های اجتماعی در این محله خشکانده شود.

تحولات محله حسینی مارا برآن داشت که از این محله گزارش بگیریم برای آنکه به راز این تحول وتداوم پی ببریم از طریق سپاه به دل محله ورود پیدا کردیم .
ساعت ۱۱صبح بود ؛که باهمراهی معاونت اجتماعی سپاه به محله رفتیم .ابتدای محله خلوت بود وبرخلاف گذشته که در بدو ورود با جمعیت کثیری از خانم وبچه روبرومی شدیداما حال در ابتدای محله جوسنگین سکوت حکم فرما است. بعد از گذشت اولین کوچه متوجه دو کودک سه یاچهارساله می شویم که روی تپه ای از شن مشغول بازی هستند.
مشغول عکسبرداری می شويم باشیرین زبانی اصرار دارند که عکس هایشان را به آنها نشان دهیم ازدیدن عکس‌هایشان در دوربینمان ذوق می کنند ؛گویی از آنکه قرار است عکس هایشان سوژه رسانه ها شود خوشحالند،
از کوچه های تنگ وآسفالت های نیمه شکسته عبور می کنیم به پلی می رسیم که محل زندگی چند غاز و اردک خارجی می باشد در این مکان به علت لایروبی نشدن رودخانه و رها شدن شیرابه سطل آشغال نیمه شکسته ؛بوی تعفن آوری احساس می‌شود که غیرقابل تحمل است.

اما کودکان محله بی توجه به بوی تعفن آور در این مکان در حال بازي مي باشند کمی جلوتر ازپل شهرداری چند وسیله بازی نیمه شکسته وغیر قابل استفاده وجود دارد که با توجه به آسفالت نیمه شکسته وخاکی بودن محل استقرار وسایل ورزشی جز کاربرد تزئيني کاربرد دیگری ندارد.
وجود پل بر روی رودخانه آقارود در وسط محل چهار راهی را به وجود آورده است که در دو طرف آن سوپر لبنیاتی احداث شده است وهمین امرهم باعث تجمع بازی بچه هادر کنار پل شده است اجناس مغازه با سوپر لبنیات هایمان کمی متفاوت تر می باشد میوه هادر این مغازه به صورت برش خورده شده فروخته می شود البته درکنار یکی از اين سوپر لبنیات ها فوتبال دستی کرایه ای وجود دارد که در این محله حکم گیم نت هایمان را داراست درکنار فوتبال دستی منقلی است که جوجه کبابش دائم به راه می باشد گویی سوپر لبنیات در این محله کاربردی چند کاره را داراست وحکم رستوران و ساندویچی وآشپزخانه را دارد.

کمی جلوتر از سوپر لبنیات چند کودک ۹یا۱۰سال در حال کش بازی کردن هستند وکمی دورتر پسر بچه ۳ساله ای روی دیواره پل در حال راه رفتن می باشد.

محله با سروصدای کودکانش ونشستن خانمها در کوچه وجو صمیمی اش حال وهوای محله های قديمي را داردو می توان شریان آرام زندگی را در آن احساس کرد.

وتنها کم توجهی برخی مسوولان را می توان در کلاف سردرگم آسیب‌های اجتماعی محله یافت در محله ای که پوشیدن دمپایی در آن آرزو بوده است وناهنجاری‌های اجتماعی در کوچه وپس کوچه هایش حرمت نداشته اما حال می توان به راحتی تغییر شگرف این تحول را در آن مشاهده کرد.
البته هرچند تفاوتهایی با محلات عادی دارد اما واقعا می شود هویت حسینی را در محله مشاهده کردوسهم آموزش را دربیغوله بی فرهنگی با تمام وجود لمس نمود درست است هنوز برای رسیدن به مدینه فاضله کار فرهنگی بیشتری را می طلبد اما…. می‌شود.

در دنیای کودکانه محله اشتیاق تغییر رااحساس کرد. زمانی که بچه‌ها دوربین ما را می بینند به سمت ما می آیند وبا کنجکاوی می خواهند از کار ما سردربیاورند در میانشان دختری ۱۲ساله ای است که عاشق موبایل می باشد و اصرار دارد بگوید که نسبت به قبل ترقی کرده است ومدام به فرمانده پایگاه می گويد عمو عزیزی من رفتم کلاس دوم ؛اما دختر خاله اش می گوید که دروغ می گوید وکلاس اول را تموم نکرده است اما نسبت به قبل درسش بهتر شده است.

ام البنین سراری در خانواده ۵نفره زندگی می کند برادر بزرگ ام البنین معلول است وخواهر کوچکش با او همکلاسی است مادر ام البنین خرجی خانه را با دست فروشی می دهد وپدرش زمینگیراست
ام البنین دختری ۱۲ساله با موهای مشکی است که از ژولیده بودن موهایش معلوم است که به صورت خانگی اصلاح شده است بلوز وشلوار مندرسش نشان می دهد که خانواده اشان وضع مالی خوبی ندارند اما کودک خوش مشربی است و دوست دارد که با ما هم کلام شود با اوهم کلام می شوم واز آرزویش می پرسم منتظر بودم که بگوید آرزویش خرید موبایل است امابا آه سردی پاسخم را می دهد آرزویی که برای اودست نیافتنی می باشد برای فرزندان ماتکلیف است آرزویی که دنیایی حرف از تبعیض قرار دادن ها دارد آرزوی ام البنین خلاصه می شود در رفتن به مدرسه عادی وپذیرش در بین همسن وسالهایش می باشد.

اهالی محله :
همه حرف می زنند کمتر کسی عمل می کند
جواد از اهالی این محل است کل مسیر را با ما هم مسیر می شود اما حاضر به مصاحبه با ما نیست اومعتقد است :همه حرف می زنند وکمتر کسی عمل می کند. وآرزویش دایر شدن زمین فوتبال در محل می باشد
محمد صالحی از دیگر ساکنان این محله است کارش خرید وفروش ضایعات می باشد در مورد تاریخچه شکل گیری این محله در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: جوكي ها، كولي هاي مهاجري هستند كه در زمان پادشاهي «كريم خان» يا «آغامحمدخان» قاجار به دلايل سر سبزی وپر روزی بودن این منطقه از هندوستان به مازندران کوچ کرده اند.
وی تصریح کرد:برخی از گذشتگان ما هم می گویند ما از شهرمشهد کوچ کرده ایم وبه همین علت مشهد را خیلی دوست داریم وان را زادگاه اصلی خود می دانیم.
از او پرسیدم چرا به جوکی معروف شدند محمد می گوید چون فرهنگ ما با فرهنگ این سرزمین متفاوت بوده است وبرای همین ابتدابه غربتی وبعدها به جوکی معروف شده اند یعنی افرادی که فرهنگشان بیگانه است
محمد سپاه را دعا می کند که به مردم محله هویت بخشیدن وباعث شدن این محله به نام حسینی تغییرنام پیدا کند

رضا کاسب محله که سوپرش محل گذر همه محل است بادلخوری از مسئولان متولی می گويد:به هر طريق اكنون ديگر ما جزيي از این مرز وبوم محسوب مي شويم و سال هاست كه داراي خانه و كاشانه شده ایم، ودر این سرزمین دارای حق رای هستیم زیبا نیست که مدیران انشا نویس و خوش شعار ما هرازچندگاهی آماری را به رسانه ها ارائه می کنند و می گویند فلان تعداد حاشیه نشین در مازندران وجود دارد و باید کاری بکنیم اما پای عمل که می رسد بانامه ای حق شهروندی در این شهرستان را از ماسلب می کنند.
رضا ادامه می دهد چگونه است سپاه در چند سال اخیر با انجام کار فرهنگی در منطقه توانسته است باعث تغییر در سبک زندگی و فرهنگی در بین مردم محله شود اما دیگر مسئولان حق شهروندی را از ما منع کرده اند.
ضرورت تدوام بخشی کارهای فرهنگی در محلات آسیب پذیر حمایت از افراد آسیب پذیر محله است .
عزیزی فرمانده پایگاه محله حسینی در گفتگو با خبرنگار سکان با اشاره به تدوام بخشی کارهای فرهنگی ابراز داشت:راه نهایی برون رفت محله های آسیب پذیری چون محله حسینی از ناهنجاری های اجتماعی، تداوم بخشیدن به کارهای فرهنگی وحمایت از این قشر می باشد که سپاه در این راستا در جهت تداوم بخشی به کار های فرهنگی در حال ساخت مجتمع فرهنگی وآموزشی برای تداوم بخشی به کارهای فرهنگی در این محله می باشد.

وی ادامه داد:محله حسینی نیز از جمله محله های آسیب پذیر شهرستان بابل است که دارای ۲۹۵ خانوار وبیش از هزار نفر جمعیت است که به علت آسیب‌های اجتماعی چون فروش مواد مخدر وتکدی گری وآسیبهای اجتماعی چون ازدواج در سنین پایین وفرزندان بی هویت وبدون شناسنامه از جمله مناطق هدف آسیب پذیر درشهرستان بابل است که درسال ۱۳۹۵در دستور کار سپاه قرار گرفته است.

عزیزی تصریح کرد؛ در ابتدای راه شاید کمتر کسی جرات ورود به این‌ محله را می نمود وکسی هیچگاه فکر نمی کرد که بتوان فرهنگ این محله رابا کارهای فرهنگی بتوان تغییر دادوحال خدا را شاکریم که با توکل به خدا وکار شبانه روزی تحولات عظیمی در این محله به وجود آمده است.
برای رفع آسیب در محلات آسیب پذیر باید همه دستگاه‌های متولی پای کار باشند
فرمانده سپاه شهرستان بابل در گفتگو با خبرنگار سکان بیان داشت:محله حسینی به عنوان محله آسیب پذیر درسال ۱۳۹۵ در دستور کار سپاه قرار گرفت و در سال ۹۶کار خودرا به صورت جدی شروع کردوحال توانسته است با تمام مشکلات پیش روی اتفاقات خوبی در این محله رقم بزند.

رمضانی تصریح کرد:بعد از گذشت ۴۰سال از انقلاب اسلامی وجود چنین محله کم برخورداری در شان نظام جمهوری اسلامی ومخصوصا شهرستان دارالمومنین بابل نبود و بدین منظور سپاه برحسب تکلیف در جهت توانمندسازی این محله باایجاد دوپایگاه خانم ها وآقایون در محل زندگی در جهت رفع آسیب های اجتماعی این محله گام برداشت در ابتدا با شناسایی آسیب های موجود در جهت رفع آن گام برداشت و در اولین گام در جهت هویت بخشی به افراد با کمک ثبت احوال برای ۳۰نفراز کودکانی که هویتشان مشخص نبود با نام خانوادگی سپاهی برایش شناسنامه تهیه نمود وسپس به کمک کلاس های آموزشی در جهت رفع آسیب‌های اجتماعی چون ازدواج در سنین کم ومعضل فرزند آوری بدون برنامه وآسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد گام برداشت وسپس با برگزاری کلاسهای مهارت آموزی وایجاد اشتغال زایی برای خشکاندن ریشه تکدی گری فقر در این محله گام‌ بر داشته است وبا تحولات موجود می توان اثر بخشی کارهای فرهنگی صورت گرفته را مشاهده نمود.

وی افزود: دستگاه‌های کمک‌رسان در حوزه بازآفرینی باید سهم مناسبی را ایفا نمایند تا فرصت‌های از دست رفته و محرومیتی که حاصل کم توجهی در دهه‌های گذشته است جبران شوددر این راستا سپاه به کمک بسیج سازندگی ۳۵ سرویس بهداشتی ویک خانه محروم در این محله بنا نموده است ودر جهت زیباسازی محله به رنگ آموزی دیوار های محله پرداخته است و همچنین برای جلوگیری از غرق شدن کودکان در رودخانه ديوار حائلی برای رودخانه احداث گردیده است وامید داریم که به همت شهرداری برخی از مشکلات این محله رفع نماییم.
فرمانده سپاه بابل با تاکید بر لزوم فراهم کردن ظرفیت سازگاری با شرایط جدید و مثبت نگر اذعان کرد:سپاه با همه توان در کنار مردم می باشدو در این راستا با ایجاد تحول در بین افراد آسیب دیده درجهت ایجاد یک سکو برای ورود به رقابت در زندگی آماده می نماید اما تدوام بخشی این طرح تحول مستلزم همکاری همه دستگاه‌های متولی می باشد.
رمضانی بیان داشت: کار سپاه کارموازی با دستگاه های متولی نمی باشد بلکه براساس قانون کار سپاه کاری تکلیفی است که در صورت قصور دستگاه متولی برای حل مشکلات به میدان می آید وبرای رفع مشکلات محلات آسیب پذیر دستگاه های مورد نظر باید به میدان بیاییند.
ریس شورای شهرستان بابل نیز در گفتگو با خبرنگار سکان اظهار داشت: طرح تحول ایجاد شده در محله حسینی از افتخارات شهرستان بابل است که به همت سپاه کلید خورده است.

حمید قربان نیا اظهارداشت:وظیفه ما خدمتگزاری به مردم و ایجاد امیدآفرینی بین آنها می باشد و حال باید از تمامی امکانات و ظرفیت های موجود برای پاسخ به درخواست های مردمی و حل مشکلات استفاده کنیم.
وی تصریح کرد:براساس بازدید انجام شده مشکلات و مسائل فراروی رفاه شهروندان و توسعه اماکن فرهنگی و ورزشی وآسفالت معابر این محله دردستور کار قرار دارد و در سال جاری اقدامات مناسبی در این جهت رفع مشکلات این محله در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی در پایان سخنانش با تشکر از کارهای فرهنگی صورت گرفته از سپاه ابراز داشت ورود سپاه درمحله حسینی سطح بالای امنیت را در این شهرستان رقم زده است وامید داریم با همکاری این نهاددر جهت رفع مشکلات موجود در این محله آن را به عنوان الگوی محلات آسیب پذیر در کشور معرفی نماییم

حال ضرورت داردباتوجه به تحولات ایجادشده در محله آسیب پذیر جوکی محله به عنوان محله حسینی متولیان و مدیران امور شهری نه تنها در این محله بلکه به مناطق دیگر آسیب پذیر که دچار مشکلات هستند، توجه بیشتری داشته باشندتا با تمرکز بر محلات آسیب پذیر در جهت رفع مشکلات موجود معطوف نمایندتا کودکی با عنوان کودکان کار ویا هرعنوان دیگری چون آسیب پذیردر جامعه نباشد
.به امید روزی که کودکان کارما نیز ماننددیگر کودکان این مرز وبوم ازامکانات رفاهی وآموزشی برخوردارشوند ودیگر تحصیل در مدارس برای هیچ کودکی آرزوی دست نیافتنی نباشد وهیچ محله کم برخورداری باخط کش حصار از دیگر مردم جامعه متمایز نگردد

  • نویسنده : صدیقه قربانیا