افزایش 45 درصدی قیمت کاغذدر یک روز/نبود نظارت عامل گرانی
افزایش 45 درصدی قیمت کاغذدر یک روز/نبود نظارت عامل گرانی
سکان نیوز؛ در حالی که تنها چهار روز از فعالیت بازار کاغذ در سال جدید می‌گذرد، قیمت‌ها در بازار بیداد می‌کند؛ به‌طوری که فروشندگان نیز شوکه شده‌اند، اما دلایل افزایش قیمت‌های یک‌شبه در ظهیرالاسلام چیست؟

به گزارش سکان، در حالی که هنوز بازار در سال جاری فعالیت رسمی خود را تمام و کمال آغاز نکرده است،‌ بازار کاغذ و مقوای تهران درگیر التهابات جدی است. قیمت‌ها در بازار از همان روز نخست فعالیت یعنی 14 فروردین با افزایش همراه بوده است‌ تا جایی که کاغذ چاپ و تحریر 70گرمی، حالا به بندی 810 هزار تومان رسیده است؛ یعنی بالاترین قیمت در 10 سال گذشته.

با این حال ظهیرالاسلامی که معمولاً کمتر شاهد خرید و فروش در ماه‌های ابتدایی سال است،‌ حالا شاهد جنب‌وجوش شده است،‌ بارهایی که یا سوار نیسان می‌شوند یا بر گاری‌ها جابه‌جا می‌شوند‌، این یعنی تقاضا در بازار افزایش یافته است.

17 روز از سال جدید می‌گذرد و تازه چند روزی است که تعطیلات نوروز به پایان رسیده است و بازار روزهای آغازین فعالیت خود را می‌گذراند‌. در حالی که بازارهای دیگر آرامش نسبی پس از شب عید را سپری می‌کنند،‌ اینجا ظهیرالاسلام بازار کاغذ و مقوای تهران التهاب، تشویش و سردرگمی را تجربه می‌کند‌؛ بازاری که چند سالی است گرفتار رکود است و البته رنگ ثبات در قیمت‌ها را نیز کمتر به خود دیده است.

اما چرا قیمت‌ها آن هم درست در نخستین روز بازگشایی بازار با افزایش قابل‌توجهی همراه بوده‌اند؟ چه اتفاقی افتاده که کاغذ تحریر از بندی 710 تا 730 هزار تومان در روزهای آخر اسفند، به بندی 800 هزار تومان رسیده است؟ به‌جز تحریر چه کاغذهای دیگری دچار افزایش قیمت شده‌اند؟

افزایش قیمت از 15 تا 45 درصد در بازار کاغذ

مهرداد میرزاحسینی، فروشنده کاغذ در بازار ظهیرالاسلام است که سال‌هاست در عرصه فروش کاغذ تحریر،‌ a4،‌ مقوای پشت‌طوسی و… فعالیت دارد. او در گفت‌وگو با تسنیم،‌ بیشترین افزایش را متوجه کاغذ a4 با 45 درصد افزایش می‌داند و می‌گوید: در عرصه تحریر نیز 15 درصد نسبت به روزهای پایان سال افزایش قیمت داشتیم.

وی ادامه می‌دهد: از همان روز آغاز فعالیت بازار،‌ به‌دلیل باز شدن مدارس و افزایش مصرف کاغذ و تولید دفاتر تحریر،کاغذ افزایش قیمت یافت. اما نمی‌توان گفت که رکود برطرف شده و تقاضا افزایش جدی داشته است.

میرزاحسینی می‌گوید: همزمان با افزایش قیمت نفت به‌دنبال جنگ اوکراین،‌ چین و اندونزی 200 دلار روی هر تُن کاغذ افزایش قیمت دادند، اما چون بازار ما رکود داشت این افزایش قیمت تأثیر نگذشت‌، حالا اما اوضاع تغییر کرده است و با رجوع مدارس و تولیدکنندگان نوشت‌افزار و البته ناشران به بازار تقاضا افزایش یافته و کالا هم گران شده است.

5 تا 20 درصد قیمت‌ها حباب است

وی 20 درصد قیمت فعلی کاغذ a4 و پنج درصد قیمت فعلی کاغذ تحریر را حباب می‌داند و می‌گوید: کاغذهای فعلی همان کاغذهای موجود در بازار هستند که گران شده‌اند و کاغذ جدیدی وارد بازار نشده است،‌ اما تاجر نمی‌تواند ارزان‌تر بفروشد و بعد برود گران‌تر بخرد، سرمایه‌اش کاهش می‌یابد.

بهروز جهانگیری، فروشنده و واردکننده کاغذ تحریر، نیز با تأیید سخنان قدبیگی مبنی بر گران شدن کاغذ در چین و اندونزی، رجوع ناشران به بازار تحریر را یکی دیگر از دلایل گرانی برمی‌شمارد و می‌گوید: این روزها بازگشایی مدارس‌، نزدیک شدن به برپایی نمایشگاه کتاب تهران و رجوع ناشران به بازار برای تأمین کاغذ تحریر نیز خود به افزایش قیمت‌ها دامن زده است، از سوی دیگر، بعد از 15 روز تعطیلی بازار تازه فعالیت خود را آغاز کرده است و خب، طبیعی است که بازار دچار التهاب و هیجان نیز باشد.

پس از گفت‌وگو با چند نفر از فروشندگان این بازار به‌سراغ احمد شریفان، رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا می‌رویم. شریفان که در ماه‌های گذشته و به‌طور مشخص از ابتدای فعالیتش در سمت نائب‌رئیس و حالا ریاست اتحادیه بارها خواستار ورود نهادهای نظارتی و تعزیرات به بازار شده بود،‌ این‌بار نیز از عدم ورود نهادهای نظارتی مانند تعزیرات به بازار کاغذ برای کنترل قیمت‌‌ها شکایت دارد.

وی می‌گوید: کسبه این بازار باز هم بدون هیچ هماهنگی کاغذ را گران کرده‌اند و به‌نظرم این تنها اختصاص به بازار کاغذ ندارد در سایر بازارها نیز ما گرانی‌های یک‌شبه را شاهد هستیم.