اهمیت درختکاری و محافظت از آن تا جایی است که یک روز در تقویم به نام روز درختکاری نامگذاری شده است. امابه نظر میرسد در سایه غفلت و بی نظارتیها تیشه به ریشه درختان زده میشود و نفس آنها گرفته میشود.
از درختان به عنوان قلب سبز زندگی یاد میشود، درختی که انسان از گرمای هوا به سایهاش پناه میبرد از میوههای شیرینش استفاده میکند و از تولید اکسیژن درخت برای زندگی بهره میبرد اما این روزها شاهد صدای دلخراش ارههای چوب بری در اغلب نقاط مختلف خراسان جنوبی به واسطه استمرار قهر 20 ساله طبیعت و خشک شدن درختان هستیم به همین دلیل قاچاق چوب نیز در استان با شدت بیشتری در حال انجام است.
چند وقتی است صدای دلخراش ارههای برقی از گوشه و کنار باغات استان خراسان جنوبی به گوش میرسد، باغهایی که روزگاری میوههای خوش رنگ و لعاب ثمره شیرینشان بوده است و این روزها نفسهایشان به شمارش افتاده است. یکی دوتا هم نیستند آن چنان خشکسالی و آفتها به جانشان افتاده که کشاورز و باغدار را مجبور کرده تا اره را به جان باغ و درختان بیاندازد و امید چند ساله خود را قطع کند.
یکی از اهالی منطقه به خبرنگار ما گفت: خشکسالیهای دو دهه سبب آفت به درختان چندین ساله شده و به ناچار مجبور به قطع درختان خود هستم. درختانی که تا چند سال پیش از میوههایش کام بسیاری از مردم شیرین میشد.
وی بیان کرد: به دلیل اینکه آلودگی درختان در منطقه افزایش پیدا نکند و درختان بیشتری آسیب نبینند درختان آفت زده را قطع میکنیم .
دیگر باغدر خراسان جنوبی هم به خبرنگار ما گفت: به واسطه استمرار قهر 20 ساله طبیعت بیشتر درختان خشک شده به همین دلیل قاچاق چوب هم در استان با شدت بیشتری در حال انجام است.
وی افزود: کشاورزان باید به هوش و گوش باشند تا دلالان زحمت کشید خاکستر شده آنها را مفت به یغما نبردند.
آنچه بیشتر از همه قلب داغدار باغدار را جریحهدار میکند این است که بعد از سناریوی تلخ قطع درختان آفت زده، افراد سودجویی هستند که برای پر کردن جیبشان به جمع آوری چوبهای قطع شده درختان روی میآورند. دلالانی که سروکله آنها در همه جا پیدا میشود.
یکی از باغداران به خبرنگار ما گفت: روز گذشته بعد از اینکه درختان آفت زده خود را به ناچار قطع کردم گروه چند نفرهای با خودوریی به سمت باغم آمدند و مدعی شدند چوبهای قطع شده را از من خریداری میکنند، این افراد بعد از اینکه چوبها را بارگیری کردند اعلام کردند برویم چوبها را وزن کنیم و روز بعد همراه پول میآییم اما دیگر پشت سر خود را هم نگاه نکردند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در این باره گفت: مالک باغ با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی میتواند اجازه قطع درخت داخل باغ آن هم به وسیله افراد شناخته شده را کسب کند.
رضایی گفت: مکاتبات با دهیاریها و نیروی انتظامی در بسیاری از شهرستانها انجام شده تا از تردد کامیونهای بدون مجوز برای حمل چوبها جلوگیری شود.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: پس از اینکه گواهی قطع درخت را سازمان جهاد کشاورزی صادر کرد منابع طبیعی اجازه حمل چوبها را به هر نقطهای از استان میدهد.
آخوندی افزود: در 11 ماه گذشته مجوز حمل 54 هزار مترمکعب از چوبهای خشک و آفت زده استان توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری صادر شده است.
این روزها سودجویان درحالی به درختان خشک شده در باغهای خراسان جنوبی میروند که میتواند مواد اولیه صنایع چوبی و زغال سازی استان را تامین کند، اما این روزها این مواد اولیه با سودجویی دلالان از استان خارج میشود و باید هر چه زودتر چارهای اندیشید.