به گزارش سکان نیوز؛ ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در نشستی خبری افزود: این دور مذاکرات وین ادامه دارد. صحبت از پیشرفت اندک است که در روزهای اخیر شاهد آن بوده ایم.
وی تصریح کرد اگر می خواهیم در در موقعیتی باشیم که برجام را نجات دهیم و از مزایای عدم اشاعه اطمینان حاصل کنیم، نیاز داریم به پیشرفتی بیش از اندک دست پیدا کنیم.
سخنگوی وزرات خارجه آمریکا همچنین از تصمیم واشنگتن برای خروج از برجام ابراز تاسف کرد و افزود که عمیقا مایه تاسف است به دلیل تصمیم نادرست و نسنجیده دولت پیشین آمریکا، دولت کنونی بدون این پروتکل های نظارتی و تاییدی آغاز به کار کرده است.
این مقام وزرات خارجه آمریکا گفت که در دولت پیشین به ما وعده یک توافق بهتر داده شده بود اما این وعده هیچگاه محقق نشد و پس از خروج دولت پیشین آمریکا از برجام، ایران توانست برنامه هسته ای خود را به سرعت گسترش دهد.
وی اضافه کرد که به ما وعده داده شده بود که فشارحداکثری، ایران و نیروهای نیابتی را وادار به عقب نشینی می کند. اما کاملا عکس آن اتفاق افتاده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اذعان کرد که در نتیجه تصمیم کشورش برای خروج از برجام، واشنگتن منزوی شد نه ایران.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ی مبنی بر اینکه آیا واشنگتن برای کره شمالی مانند مذاکرات با ایران، یک زمان درنظر گرفته است یا خیر اظهارداشت که این دو چالش کاملا متفاوت است. یکی از این کشورها دارای برنامه تسلیحاتی اتمی است و دیگری برنامه هسته ای نظامی ندارد و هدف و تعهد ما این است که ایران به به سلاح اتمی دست پیدا نکند.
ند پرایس در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری که از او خواستار تایید نظامی نبودن برنامه هسته ای ایران شد، گفت که تایید این امر را به آژانس بین المللی انرژی اتمی واگذار می کنم و این دقیقا دلیلی است که ما خواهان بازگشت متقابل به پایبندی کامل به برجام هستیم زیرا این توافق سختگیرانه ترین برنامه نظارتی و تاییدی در هر توافقی را دارد و داشتن این توافق برای ما مفید خواهد بود.
اظهارات این مقام آمریکایی در حالی است که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در گفت و گو با شبکه الجزیره گفت: ما هنوز در مذاکرات وین شاهد ابتکارات جدید از سوی طرفهای غربی نیستیم به نحوی که به نظر نمی رسد آماده بازگشت سریع به تعهدات خود باشند لذا در این موضوع احساس میکنیم هنوز غربیها تعلل میکنند.
دور هشتم مذاکرات وین از ششم آذر میان ایران و گروه ۱+۴ برای لغو تحریم های ظالمانه و یکجانبه آمریکا علیه ایران و بازگشت واشنگتن به برجام آغاز شده و اکنون به مراحل حساسی رسیده است.
گفتوگوها به اذعان هیاتهای مذاکره کننده پیشرفتهایی کرده است. اما شنیده میشود که با وجود پیشرفتهای صورتگرفته در گفتوگوها، همچنان طرح برخی خواستههای زیادهخواهانه و حتی بعضا تلاش برای بازگرداندن متن به عقب ادامه دارد و همین مساله یکی از عوامل کندی گفتوگوها بوده است.
جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است در صورت حصول توافق در وین ابتدا طرف نقض کننده توافق های سال ۹۴ باید تحریمها را بردارد و پس از انجام راستی آزمایی، اقدامات هستهای ایران در چارچوب توافق برجام صورت خواهد گرفت.
ایران تاکید دارد هرچقدر طرف مقابل آمادگی جدیتری برای لغو تحریمها داشته باشد و اراده جدی تری برای پذیرش ساز وکارهای مد نظر جمهوری اسلامی ایران در لغو تحریمها داشته باشد به ویژه در دو موضوع راستی آزمایی و تضمین، در مدت زمان کوتاهتری میتوانیم به توافق دست پیدا کنیم.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پس از ۱۳ سال مذاکرات بینالمللی فشرده، در تاریخ ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) منعقد شد. برجام یک هفته بعد با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید و به عنوان ضمیمه الف به قطعنامه مذکور پیوست شد.
اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ برجام از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده است اگر سایر طرفهای باقیمانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گامهای مربوط به کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.
دولت دموکرات بایدن که از منتقدان خروج دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا از برجام است تاکنون اقدام جدی برای بازگشت به تعهداتش انجام نداده است.
- نویسنده : میلاد