جامعه کارگری در هر کشوری به عنوان سنگ بنای تولید و از ارکان پیشرفت و توسعه اقتصادی هر کشور محسوب میشوند لذا رسیدگی به مطالبات این قشر موجب رشد و جهش در بخش تولید و اقتصاد کشور خواهد شد.
جامعه کارگری کشور دارای مطالباتی از جمله مشکلات اقتصادی، نبود امنیت شغلی و معیشتی و خواستار برخورداری از عدالت اقتصادی هستند و هر ساله در این روز از تریبونهای مختلف این مطالبات خود را بیان میکنند و خواستار رسیدگی و حل این مطالبات توسط دولت و مسئولین مرتبط هستند.
امنیت شغلی نداریم
سید احمدی کارگر ۶۳ساله اهل ارومیه که بنای ساختمان است در گفت وگو با ایسنا افزود: مدرک تحصیلیام دیپلم است و از جوانی کارم بنایی بوده متاسفانه تاکنون بیمه نشدهام.
وی ادامه داد: نزدیک سن بازنشستگی هستم اما چون بیمه ندارم مجبورم با این سن کارکنم هر چند دیگر کسی به من با این سن کار نمیدهد.
این کارگر ساختمانی افزود: شرایط زندگی با این وضع اقتصادی و درآمدها بسیار سخت است، من و کسانی که با من هم صنف هستند هیچ امنیت شغلی و معیشتی نداریم.
یاسین یکی دیگر از شهروندان ارومیهای که ۲۹ سال سن دارد و در یکی از کارخانههای ارومیه مشغول به کار است در گفت وگو با ایسنا افزود: متاهل هستم و ۶سال سابقه کار دارم.
وی با اشاره به اینکه قراردادهای کاری یک ساله است و هر سال ترس بیکاری دارد، تصریح کرد: ماهه حقوق دریافتیام به ۱۱میلیون تومان نمیرسد و این حقوق اصلا کفاف زندگی با این وضعیت را نمیدهد.
بیمه و امنیت شغلی کارگران مورد توجه مسئولان قرار گیرد
حجتالاسلام و المسلمین سید مهدی قریشی، امام جمعه ارومیه با تبریک روز و هفته کارگر افزود: کار و کارگر در دین اسلام از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است و دین اسلام همواره آنها را محترم شمرده است.
وی اظهارکرد: تمامی جوامع به کارگر اهمیت میدهند ولی اهمیتی که جامعه اسلامی به کار و کارگر میدهد، متفاوت است چنان که نبی مکرم اسلام (ص) بر دستان کارگر بوسه زده و او را محترم میشمارد.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی ادامه داد: هم باید امنیت شغلی کارگر فراهم شود تا در برابر مشکلاتی که پیش میآید پشتوانهای داشته باشند و هم کارگران در در هر مجموعهای، کار خود را امانت محسوب کرده و با دقت کار کنند.
وی با تاکید به اینکه کشور در جنگ اقتصادی است و رهبر انقلاب هر سال شعار سال را در این حوزه انتخاب میکنند، اظهار کرد: مسئولان نظام به بیمه و امنیت شغلی کارگران توجه کنند.
دستمزد کارگران متناسب با تورم افزایش یابد
سعید مصطفی نژاد، دبیر اجرایی خانه کارگر آذربایجان غربی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینکه امروز کارگران سراسر کشور با مشکلاتی گریبانگیر هستند که دستمزد کارگران از آن جمله است، افزود: از سال ۱۴۰۰ تاکنون قیمت دلار در کشور ۲۴۵درصد افزایش یافته ولی دستمزد کارگران ۱۴۵درصد افزایش یافته است.
وی با تاکید به اینکه دستمزد کارگران باید طبق تورم افزایش پیدا کند ولی متاسفانه در چند سال گذشته این اتفاق نیفتاده است، ادامه داد: بسیاری از کارگران هستند که نمیتوانند با دو فرزند دانشآموز و دانشجو با این دستمزد زندگی کنند.
دبیر اجرایی خانه کارگر آذربایجان غربی خاطر نشان کرد: کارگران به واسطه دستمزد پایین تمایلی به کار در کارخانهها نداشته و به شغلهای کاذب نظیر زباله گردی و پیکموتوری روی آوردهاند.
مصطفی نژاد با اشاره به اینکه اگر در دستمزد کارگران بازنگری صورت نگیرد و ترمیم نشود شغلهای کاذب جای کار در کارخانه ها و کارگاههای تولیدی را خواهد گرفت، تصریح کرد: دستمزد پایین کارگران اشتغال و تولید را نشانه گرفته است اگر دستمزد کارگران درست تعیین شود اشتغال افزایش پیدا کرده و کارگران به فکر شغلهای کاذب نخواهند بود.
شناسایی بیش از ۶۰ هزار کارگر ساختمانی در آذربایجانغربی
چنگیز عمری، نایب رئیس کانون انجمنهای کارگری آذربایجان غربی درخصوص بیمه کارگری افزود: بعد از دوندگی ۵ ساله در رابطه با بیمه کارگران ساختمانی در مجلس، متاسفانه تاکنون تعداد کارگرانی که میتوانند از بیمه تامین اجتماعی استفاده کنند بسیار پایین بوده و جوابگوی کارگرانی که چندین سال در نوبت بیمه هستند، نیست.
وی تصریح کرد: آذربایجانغربی بالغ بر ۶۰هزار کارگر ساختمانی شناسایی شده دارای پروانه مهارت فنی است که از این تعداد ۳۳هزار نفر بیمه شده و تقریبا ۲۸هزار نفر در لیست انتظار بیمه تامین اجتماعی هستند.
۱۱ هزار کارگر ساختمانی در ارومیه در لیست انتظار بیمه تامین اجتماعی
نایب رئیس کانون انجمنهای کارگری آذربایجانغربی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۱هزار کارگر ساختمانی در ارومیه در لیست انتظار بیمه قرار دارند، گفت: بیشتر این کارگران پنج سال است در لیست انتظار قرار گرفتهاند با این قانون جدید در خوش بینانهترین حالت از این ۱۱هزار نفر تنها یک یا دو هزار نفر میتوانند، بیمه شوند.
عمری تاکید کرد: کارگرانی که پشت نوبت هستند ثبتنام شدهاند و نیازی به ثبتنام دوباره آنها در سامانه ثبتنام بیمه کارگران ساختمانی که وزارت کار جدیدا مشخص کرده نیست چرا که این سامانه همان سامانه قبلی است که کارگران برای پیش ثبتنام پشت نوبتی بیمه در آن اقدام میکردند و هیچ تغییری در آن حاصل نشده است.
وی افزود: داشتن بیمه یکی از مطالبات قشر کارگری است که باید دولت به این مطالبه پاسخ دهد.
عمری ادامه داد: موضوع بعدی که دغدغه بسیاری از کارگران است، قطع کردن بیمه کارگران ساختمانی که مجبور هستند برای کار در فصل زمستان به کشورهای همسایه بروند به این صورت که در اولین فرصت سازمان دست به قطع کردن بیمه آنان میزند از این رو انتظار میرود دولت در استانهای مرزی که کارگران گاها مجبور هستند برای گذران زندگی خود به کشور همسایه جهت کار سفر کنند استثنایی در نظر بگیرد.
در حال حاضر جامعه کارگری کشور با مشکل زیادی مواجه هستند و همین امر موجب استرس و ترس از دست دادن کار در بین این قشر شده که این استرس میتواند موجب کاهش بهرهوری و پایین آمدن بازدهی تولید شود.
دولت می تواند با سیاستگذاری درست و تدوین و اجرای قوانین مربوط به بهبود وضعیت جامعه کارگری و همچین تخصیص اعتبار مناسب به بخش کارگری، ساماندهی مشاغل خانگی، گسترش پوشش بیمهای و یکسان سازی بیمهای، حذف قراردادهای کوتاهمدت و سفید امضا و ساماندهی تشکل کارگری گامی مهم در برطرف کردن بخشی از دغدغهها و مطالبات جامعه کارگری بردارد.