پیمان مولوی، کارشناس مسائل اقتصادی میگوید: در لایحه بودجه همواره نرخ ارزی داریم که به عنوان مأخذ یا نرخ معیاری برای تبدیل درآمدهای ارزی به ریال در نظر گرفته میشود، در کنار این نرخ، بازارهایی توسط دولت مثل نیما یا همین بازار مبادله به وجود میآید که در واقع مبادلات ارزی با نرخ این بازارها انجام میگیرد، متأسفانه فارغ از اینکه حقیقت چیست و آیا دولت از این محل کسری بودجه را پوشش داده یا خیر، تفاوت میان این نرخها موجب میشود که این شبهه و گمانهزنی پابرجا باشد چرا که در واقع امکان آن وجود دارد.
وی ادامه داد: بزرگترین دارنده و همچنین کنترلکننده بازار ارز، دولت محسوب میشود و کاملترین اطلاعات ممکن را نیز در اختیار دارد بنابراین این گزاره اساساً غیر قابل کتمان است که دولت امکان انجام دادن چنین اقدامی را در اختیار دارد اما از سوی دیگر به صورت شفاف هم گزارشی منتشر نشده است که دولتها تا چه میزان از این محل انتفاع دارند و کسب درآمد کردهاند.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: اما از یک منظر دیگر، کدام کشوری را سراغ دارید که با متزلزل کردن و کاهش ارزش پول ملی خود، برای خودش درآمد کسب کند؟ بنابراین به نظر میرسد تحلیلهایی از جنس ربط دادن نوسانات ارزی به تأمین کسری بودجه ریشه در آن دارد که ما قصد نداریم حقیقتها را بپذیریم.
وی تصریح کرد: در واقع علت اصلی کاهش ارزش ریال در مقاطع مختلف زمانی، به دلیل تورم است که ریشه در مشکلات ساختاری اقتصاد ایران دارد.