به گزارش سکان نیوز؛ اوضاع قیمت برنج پرنوسان و رو به بالاست و هرچه بالاتر میرود، دستهای زیادی از آن کوتاه و سفرههای بیشتری خالی میشود و قیمت ۸۰ هزار تومانی یک کیلوگرم برنج برای کارگران و اقشار کم درآمد غیرقابل پذیرش است.
این روزها دست کشاورز و تولیدکننده هم از برنج خالی و کوتاه شده است، آنان برنج تولیدی را حداکثر با قیمت ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان فروختند و اکنون برای سفرههایشان باید این محصول را با قیمت ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان تهیه کنند.
دست مردم از برنج کوتاه شد
قیمتهای برنج در فروشگاههای استان مازندران لحظهای بالا میرود و هیچ امیدی به کاهشی شدن آن نیست و بازار جدیدی و پرسودی برای دلالان در حوزه برنج راه افتاده است و برخی سودجویان با خرید انبوه برنج و احتکار آن، در این روزها یکه تازی میکنند.
یک شهروند ساروی در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد از رشد بی رویه قیمت برنج و عدم دسترسی اقشار ضعیف و کم درآمد به این ماده غذایی اظهار داشت: برنج داخلی و محلی با قیمتهای گزاف و گران عرضه میشود و دست بسیاری از مردم از خرید آن کوتاه شده است.
احتکار گسترده برنج توسط دلالان
محمد موسوی با اظهار اینکه خرید یک کیلو برنج به قیمت ۶۰ تا ۸۰ هزار تومان از عهده هیچ کارگر و کشاورزی برنمی آید، گفت: برنجهای خارجی که عرضه میشود هم بسیار بی کیفیت و نامرغوب است.
وی با بیان اینکه متأسفانه بسیاری از واسطهها و سودجویان از قبل با خرید برنج و احتکار آن، اکنون این محصول را به قیمتهای گران عرضه میکنند، افزود: بازار برنج در دست واسطهها قرار دارد و نظارتها در این بخش ضعیف است.
نبض بازار در دست محتکران/ کشاورزان هم توان خرید برنج ندارند
با آنکه برنج هم جزو ۲۴ قلم کالایی مشمول سیاست گذاری و قیمت گذاری دولت قرار گرفته و عرضه با قیمت بالاتر تخلف محسوب میشود اما برنج محلی و مرغوب شمال جزو این مصوبه نیست و قیمتهای دولتی برنج مشمول برنجهای وارداتی و نامرغوب خارجی است.
از سوی دیگر نرخ هر کیلوگرم برنج در شروع فصل کشت ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان بود که اکنون بی سابقه رشد یافته و گزارشهای میدانی نشان میدهد که نرخ برنج طارم بین ۶۰ تا ۸۰ هزار تومان، شیرودی ۴۵ تا ۵۵ هزار تومان و ندا به ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان رسیده است.
قیمتها غیر منطقی است
بسیاری از فعالان حوزه کشاورزی کسری تولید را در گرانی روزافزون قیمت برنج مؤثر میدانند. حسن تقی زده رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل با اشاره به رشد قیمت برنج، کاهش تولید را در این زمینه اثرگذار دانست و گفت: در حال حاضر قیمت برنج کشت دوم تا به بنکدار برسد حدود ۸۰ هزار تومان و غیرمنطقی است.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه فروشگاههای زنجیرهای بزرگ با خرید انبوه برنج در ابتدای فصل در قیمت گذاری آن تأثیرگذار هستند، افزود: این فروشگاهها برنج را به صورت عمده و با قیمتهای پایین از کشاورزان می خرند و طی سال با نرخهای متفاوت عرضه میکنند.
فروشگاههای زنجیرهای برنج را به صورت عمده و با قیمتهای پایین از کشاورزان می خرند و طی سال با نرخهای متفاوت عرضه میکنند
وی با اظهار اینکه این درحالی که عرضه محصول در فروشگاههای بزرگ باید به قیمت پایینتر از دیگر مناطق باشد، افزود: کشاورز و تولیدکننده داخلی سودچندانی از گرانی برنج نمیبرند و عمده این سودها نصیب واسطهها میشود.
تقی زاده متعادل سازی بازار و مدیریت آن را برای حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده ضروری دانست.
کاهش تولید و ورود پولهای سرگردان به حوزه برنج و دلالی و واسطه گری سبب شد تا افراد زیادی با خرید گسترده و انبوه برنج به گرانی و نوسان قیمت این کالا دامن زنند و در این آشفته بازار، قشر محروم و نیازمند بازنده اصلی هستند.
نبض بازار در دست محتکران/ کشاورزان هم توان خرید برنج ندارند
در حالی که قیمت برنج رو به افزایش است، مسئولان جهاد کشاورزی اعتقاد دارند قیمت برنج داخلی در بازار کمتر از اعداد و ارقام است. بازار برنج به گفته کسبه، روزانه شده و کسبه برای فروش آن از یکدیگر قیمت میگیرند و معتقدند اگر بخواهیم آن را به قیمت قبلی و قدیمی عرضه کنیم، هر روز سرمایه مان آب میرود.
کمبود برنج در سال جاری
محمد شریفی یکی از حجره داران برنج در مازندران است که کمبود تولید را عامل اصلی گرانی این محصول میداند و عنوان میکند، تا زمانی که تعادل برقرار نشود، افزایش قیمت ادامه دارد.
وی افزود: در فصل سرما که شرایط برای نگهداری برنج مناسب است، قیمت رشد دارد و بعد از عید و با گرم شدن هوا و آماده شدن برای کشت جدید، قیمت تا حدودی کاهش خواهد یافت.
معاون سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت سطح کشت برنج را در فصل گذشته ۲۱۵ هزار هکتار ذکر کرد و گفت: ۱۵۲ هزار هکتار به کشت ارقام محلی و ۶۲ هزار هکتار کشت اصلاح شده رفته است.
مجید بهادری افزود: همچنین ۴۰ هزار هکتار از مزارع شالیزاری بعد از کشت مرحله اول به کشت مجدد برنج و ۵۱ هزار هکتار به کشت رتون اختصاص یافته است.
مازندران ۴۰ درصد برنج کشور را تأمین میکند و قطب تولید برنج در کشور محسوب میشود اما رشد قیمت برنج در این استان از پایتخت بیشتر است و گاه این محصول در مرکز کشور با نرخ کمتر از شمال عرضه میشود.
- نویسنده : میلاد