عباس آخوندی مدعی تئوری‌پردازی با عملکرد ضعیف
عباس آخوندی مدعی تئوری‌پردازی با عملکرد ضعیف
سکان نیوز؛ در حالیکه عباس آخوندی بر روی کاغذ، احیای بافت فرسوده شهری را یکی از برنامه‌های خود عنوان کرده بود اما بررسی عملکرد دوران وزارت راه و شهرسازی وی در این حوزه نشان می‌دهد وی در ارتباط با بازآفرینی شهری هم «تقریبا هیچ» فعالیتی انجام نداده است.

اگر در میان عملکرد سیاست‌گذاران و مسئولان کشور گشتی بزنیم، موارد متعددی از کارآمدی و ناکارآمدی را در طول 40 سال گذشته مشاهده می‌کنیم اما دسته بندی مسئولان تنها در دو بخش کارآمد و ناکارآمد میسر نیست.

بخشی از بدنه سیاست‌گذاری کشور در دسته‌ای قرار دارند که نمی‌توان با شاخص‌کارآمدی آن را تفکیک کرد. به عبارت دیگر این بخش از سیاست‌گذاران کارنامه عملیاتی مملو از ناکارآمدی دارند اما بر روی کاغذ و در فضایی وهم‌آلود مدام از کارآمدی سخن می‌گویند.

یکی از مدیران رده بالایی که در زمره دسته سوم قرار می‌گیرد و ادعای کارآمدی دارد، عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی است که هم اکنون برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 ثبت نام کرده است.

با اینکه بسیاری از شاخص‌های اقتصادی از ترک‌فعل‌های و اقدامات نامطلوب بیشمار آخوندی خبر می‌دهد اما وی در مواجهه با این اخبار به گونه‌ای رفتار می‌کند که گویی در فضای دیگر از دنیا حضور داشته و مدام دم از کارآمدی و ایده‌های بکر خود می‌گوید.

برای مثال، دفتر عباس آخوندی، پس از اطلاق واژه وزیر ناکارآمد، در قالب یک جوابیه عنوان کرد: «استفاده از پسوند ناکارآمد برای وزیری که از سوی ۱۶۷ تن از نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی مورد تقدیر قرار گرفته، آن‌هم پس از ترک موضع مسوولیت از هرگونه ناراستی به‌دور است، تنها نشان از کینه‌ی ضد رسانه‌ی شما نسبت به فرزندان ایران و پاکبازان در راه رشد و توسعه‌ی ایران و سرافرازی جمهوری اسلامی دارد. شما خوب می‌دانید، تقدیر این تعداد از نمایندگان محترم مردم، نشان از ارزیابی مثبت آنان از تمام طیف‌های سیاسی نسبت به کارآمدی و عملکرد آقای دکتر آخوندی است. لیکن، غرض‌ورزی به شما اجازه نمی‌دهد که این موفقیت را ببینید.»

فارغ از ادعاهای بیشمار مطرح شده پیرامون عباس آخوندی که در مواقعی وارد فضای افراطی شده و وزیر سابق راه و شهرسازی را منجی اقتصاد کشور تلقی می‌کند، بررسی کارنامه این سیاست‌گذار می‌تواند آن روی سکه را نیز مشخص کرده و عملکرد آخوندی در فضای حقیقی و روی زمین را بررسی کند.

*بررسی کارنامه عباس آخوندی در حوزه نوسازی بافت فرسوده؛ تقریبا هیچ

به گزارش فارس یکی از مواردی که همواره جزء فهرست بلند بالای ادعاهای آخوندی قرار دارد، مسئله توجه به بهسازی و نوسازی بافت فرسوده در کشور است.

در همین ارتباط، اخیرا عباس آخوندی در یکی از رسانه‌های زیر نظر خود در پاسخ به این سوال که چرا دوره وزارت خود در وزارت‌خانه راه و شهرسازی را ادامه نداد و مجبور به استعفا شد، ضمن جدا کردن مسیر خود از مسیر سیاستمداران و تحقیر آن‌ها، گفت:«آقای رئیس جمهور از من می‌خواست که برویم یک شهر جدید شیک بسازیم اما من معتقد بودم، با این اقدامات مشکل 9 میلیون ساکن بافت فرسوده حل نمی‌شود و این بخش از تقاضای مسکن باید مورد توجه باشد.»

عباس آخوندی پس از گذشت 5 سال از استعفای خود در جایگاه مطالبه‌گر، از اهمیت بافت فرسوده سخن می‌گوید در حالی که کارنامه این وزیر در دوران وزارت راه و شهرسازی بیانگر فعالیت متناقضی است.

در حال حاضر در کشور بیش از 60 هزار هکتار بافت فرسوده شهری وجود دارد که با توجه به مشکلات متعدد بیان شده برای بافت‌های فرسوده، خصوصاً زلزله‌خیز بودن ایران، این مسئله تبدیل به «تهدیدی» انسانی، اجتماعی و اقتصادی برای شهرها و کلان­شهرها شده است.

در همین راستا در سال 93 هیئت دولت نوسازی 300 هزار فقره واحدهای غیرمقاوم را مدت 5 سال را مصوب کرد. با این وجود بعد از گذشت 2 سال از این مصوبه، اسلامی بیگدلی، عضو هیئت‌ مدیره شرکت عمران و بهسازی شهری، ضمن انتقاد از عملکرد بانک‌ها در دادن تسهیلات بافت فرسوده بیان داشت که 20 درصد از تعهد دولت مبنی بر نوسازی سالیانه 300 هزار واحد بافت فرسوده محقق شده است.

علاوه بر مصوبه هیئت دولت، مسئله بافت فرسوده در چارچوب هدف‌گذاری‌های برنامه ششم توسعه کشور نیز مد نظر قرار گرفت. از این رو وزارت‌ راه و شهرسازی، وزارت کشور و شهرداری‌ها مکلف شدند در طول برنامه ششم نسبت به احیاء، بهسازی، نوسازی و مقاوم‌سازی و بازآفرینی سالانه حداقل 270 محله در قالب مطالعات مصوب ستاد ملی بازآفرینی شهری اقدام نمایند.

با شروع دولت دوازدهم توجه ویژه‌ای به موضوع بازآفرینی محلات فرسوده شهری شد. به‌طوری‌که در 19 بهمن سال 96 با حضور رئیس‌جمهور، وزیر راه و شهرسازی و‌ رئیس‌کل بانک مرکزی به‌صورت هم‌زمان آیین عملیات اجرایی طرح ملی بازآفرینی شهری دراستان‌های بوشهر، تهران، فارس، کردستان، خراسان رضوی، همدان، مازندران و اصفهان به‌صورت ویدئو کنفرانس آغاز کردند و رئیس‌جمهور به نوسازی سالانه 10 درصد از بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری تأکید داشت.

با این وجود تا پایان دوران وزارت عباس آخوندی در مقام اجرا پیشرفت خاصی نداشت. تا جایی یکی از روزنامه‌های زیر نظر عباس آخوندی در گزارشی که با عنوان «نمره مردودی نوسازی پایتخت» در تیرماه 97 منتشر کرد، میزان پیشرفت پروژه های شهر تهران که قرار بود الگویی برای طرح بازآفرینی شهری در پایتخت باشند را صفر اعلام کرد!

*فاصله طولانی حرف و عمل آخوندی در سیاست‌گذاری

شایان ذکر است، تسریع در اجرای برنامه بازآفرینی شهری و نوسازی بافت‌های فرسوده، یکی از 9 پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی برای تنظیم بازار مسکن بود. این پیشنهادها تیرماه 96 توسط آخوندی در رسانه ها اعلام شد.

به عبارت دیگر عباس آخوندی در مقام عمل به تئوری‌های خود در حوزه بازآفرینی شهری و نوسازی بافت فرسوده نمره بسیار ضعیفی دریافت می‌کند.

بررسی عملکرد آخوندی در دوره وزارت راه و شهرسازی بیانگر آن است که وعده‌های طول و دراز این نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 نباید جدی گرفته شود، چرا که عملکرد این وزیر سال‌های نوری با اظهارات وی تفاوت داشته و این مسئله در 2 دوره وزارت وی مشهود است.