دیدار مشترک سیدشمس الدین حسینی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و ابراهیم رضایی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و از اعضای هیئت پارلمانی جمهوری اسلامی ایران در اجلاس اتحادیه بین مجلس جهانی با روسای کمیسیونهای بودجه و اقتصاد و دفاع مجلس نمایندگان ازبکستان و رئیس گروه دوستی پارلمانی ازبکستان-ایران در محل مجلس این کشور برگزار شد.
لزوم هدفگذاری و برنامهریزی برای چند برابر کردن حجم مبادلات ایران و ازبکستان
در این دیدار سید شمس الدین حسینی با بیان اینکه پیشرفت و روند رو به رشد ازبکستان کاملاً قابل مشاهده است، گفت: ما موفقیت شما را موفقیت خودمان میدانیم، از طرف دیگر ایران و ازبکستان باید برای مناسبات مختلف هدف گذاری کرده و بعد مجالس دو کشور این مسائل را پیگیری و نظارت کنند تا به اهداف مربوطه برسیم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در شرایط کنونی حجم مبادلات اقتصادی و تجاری ایران و ازبکستان به حدود ۵۰۰ میلیون دلار رسیده اما این میزان حجم بسیار پایینی از تجارت ازبکستان را شامل میشود، از این رو باید هدفگذاری و برنامهریزی کنیم تا این حجم مبادلات چند برابر شود. در این رابطه با وزیر صمت صحبت خواهم کرد تا در این راستا برنامهریزی کند. همچنین با رئیس اتاق بازرگانی جلسه خواهم گذاشت تا فرصتها و محدودیتها را ارزیابی کنیم.
وی گفت: در شرایط کنونی موافقتنامههایی مانند همکاری گمرکی، اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و موافقتنامه سرمایهگذاری بین دو کشور موجود است اما این موارد نیاز به اقدامات دیگر دارد به طور مثال بنا بود که یک صندوق مشترک سرمایهگذاری ایجاد شود در این رابطه کلیات توافق صورت گرفته اما نیاز به پیگیری دارد.
وی گفت: کاهش تعرفهها به توسعه تجارت کمک میکند از این رو باید از وزرا بخواهیم که در این عرصه اقدام کند، از طرف دیگر ظرفیتهای بسیار خوبی برای همکاری میان ایران و ازبکستان در بخشهای مختلف از جمله حمل و نقل ترانزیت، همکاریهای دانش بنیان وجود دارد، اگرچه ما مرز مشترک نداریم اما میتوان فرصت خوبی را در حوزه ترانزیت ایجاد کرد، در این رابطه از دولتها باید بخواهیم تا موانع را برداشته و مشوقهایی را اعمال کنند.
وی ادامه داد: خوشبختانه میزان تولیدات دانش بنیان در ایران رشد خوبی داشته است، به نظر میرسد که صدور این محصولات و ایجاد شرکتهای مشترک دانش بنیان ایده مناسبی برای همکاری باشد تا یک همکاری پایدار اقتصادی رقم بخورد.
حسینی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب درباره ضرورت تقویت دیپلماسی پارلمانی، گفت: دیپلماسی پارلمانی همان دیپلماسی مردمها است چون ما نماینده مردم هستیم، بنابراین ضروری است که علاوه بر تعاملات گروههای دوستی پارلمانی، کمیسیونهای تخصصی مجالس دو کشور نیز تعامل و همکاری داشته باشند.
آمادگی ایران برای همکاری با ازبکستان در حوزه های امنیتی
در این نشست همچنین ابراهیم رضایی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و عضو هیئت پارلمانی کشورمان با اشاره به آمادگی ایران برای همکاری با ازبکستان در حوزه های امنیتی، گفت: امروز امنیت یک مقوله به هم پیوسته است، در شرایط کنونی تهدیدات مختلف کشورهای منطقه را تهدید میکند که این موضوع موجب نگرانی دولتها و ملتها شده که بزرگترین تهدید در آسیا و غرب آسیا رژیم صهیونیستی است.
ادامه داد: رژیم صهیونیستی در یک سال و نیم گذشته بیش از ۶۰ هزار بیگناه را در غزه قتل عام کرده، حال اگر این تروریسم دولتی متوقف نشود ممکن است به سراغ هر یک از دولتها و کشورها برود که این موضوع امنیت جهان و عرصه بینالملل را به شدت تهدید میکند.
رضایی افزود: همگرایی بیشتر ایران و ازبکستان در زمینه مسائل بینالمللی و هم در حوزه امنیت منطقه به نفع هر دو کشور و ملت خواهد بود، ما تهدیدات مشترکی مانند گروههای تروریستی داریم که میتوانیم اقدامات مشترک خوبی را در قالب دیپلماسی پارلمانی انجام دهیم.
وی ادامه داد: در اینجا از رئیس و اعضای کمیسیون دفاع مجلس ازبکستان دعوت میکنم که برای برگزاری کمیسیون مشترک با کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به تهران سفر کنند.
رضایی گفت: پارلمانها بروکراسی و دستاندازهای مرسوم را ندارند و به همین دلیل میتوان خیلی از توافقها را در پارلمانها پیش برد.
در این نشست نیز روسای کمیسیونهای اقتصاد و دفاع مجلس نمایندگان ازبکستان و رئیس گروه دوستی پارلمانی ازبکستان-ایران به تشریح اقدامات و برنامههای خود برای تقویت سطح همکاریهای پارلمانی میان ایران و ازبکستان پرداختند.