از زمان بستهشدن راههای رفتوآمد به ووهان از جمله فرودگاه و ایستگاه راهآهن در 23 ژانویه تا امروز 76 روز گذشت. وو هان محور ترافیک چین شدیدترین آسیب را از شیوع کروناویروس تجربه کرد، ولی حالا زمستان گذشته و بهار فرارسیده است و جذابیت شایسته به این شهر بازگشته است.
آقای شیا از ساکنان ووهان در سر کوچهشان میگوید: «مدتهاست بیرون نرفتهام. حالا حس گلگشت بهاره را دارم. همیشه به غلبه بر این همهگیری اطمینان داشتم و حالا واقعاً به این نتیجه رسیدهایم. ووهان قدم به قدم بهبود پیدا میکند.»، اولین کاری که بعد از قرنطینه میخواهم بکنم، ملاقات با خویشاوندان و دوستان است.
تحقیقات دانشگاه آکسفورد نشان میدهد اگر چین از ابتدای شیوع کروناویروس تدابیر فوری مانند محدودیت رفتوآمد در پیش نمیگرفت، موارد ابتلا در خارج از ووهان از 700 هزار مورد فراتر میرفت. سازمان جهانی بهداشت 17 فروردین اعلام کرد چین بعد از دو ماه مبارزه سخت با ویروس کرونا، از مرحله مهار وارد مرحله کندی شیوع شده است.
اما سرایت و شیوع ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان هنوز ادامه دارد. بوریس جانسون نخست وزیر انگلستان بهخاطر وخامت حالش در اطاق مراقبتهای ویژه بیمارستان بستری شده است. تا ساعت شش صبح 20 فروردین، بهوقت پکن، شمار مبتلایان کرونا در آمریکا از 400 هزار و فوتیها از 12 هزار نفر گذشت.
نحوه گسترش شیوع کروناویروس در نقاط مختلف جهان باعث شده است مردم نقش تجربیات و فداکاری چین را هرچه بیشتر بشناسند. روزنامه ملّیت کنیا در گزارشی نوشت: دلایلی که چین و کره جنوبی توانستند بهطور مؤثر شیوع کرونا را مهار کنند، از این قرار است: سرعت، فناوری و فرهنگ، یعنی مبتلایان و افرادی که با آنان تماس نزدیک داشتند بهسرعت شناسایی و پیدا شدند، از فناوری برتر حداکثر بهرهبرداری شد و مردم این دو کشور با فرهنگ و اندیشه کنفوسیوسی خود، بهجد مقررات دولت را رعایت کردند.
یک روزنامه اوگاندا نیز مردم این کشور را به آموختن از انضباط عالی چینیها، توان قوی بسیج دولتی و تعمیم علوم میان مردم فراخواند. با جمعبندی گزارشهای رسانههای گروهی خارجی، کلید موفقیت چین در مهار شیوع ویروس کرونا شامل سه عامل زیر است:
نخست، توان بالای دولت برای بسیج نیرو: بلافاصله پس از شیوع کرونا در ووهان، دولت چین بهسرعت برای نجات جان مردم دست به کار شد و از پرداخت هر گونه بهای اقتصادی دریغ نکرد: در 23 ژانویه حکم بیسابقه قرنطینه کامل شهر وو هان صادر شد و این در حالی بود که در آن زمان تعداد قطعی اضافهشده در روز فقط 259 مورد ابتلا و شمار کل مبتلایان قطعی فقط 830 مورد بود. ظرف 10 روز دو بیمارستان تخصصی احداث شد که در نجات جان مبتلایان دارای علائم حاد نقش کلیدی داشتند. برنامهریزی سراسری به این صورت بود که وقتی یک نفر دچار مشکل میشد حداقل هشت نفر به کمک او میآمدند و بهسرعت سازوکار کمکرسانی دیگر استانها و شهرها به تمام مناطق استان هو بی ایجاد شد… .
تدروس آدانوم مدیرکل سازمان جهانی بهداشت در مقابل دوربین خبرنگاران غربی در اشاره به سیاست چین برای مقابله با کرونا گفت: در تمام عمر تا به حال چنین بسیج نیرویی در هیچ کشوری ندیدهام!
دو عامل دیگر شامل همدلی و سختکوشی مردم چین و جدیت در اجرای سیاست پیشگیری و مهار بیماری است.
قرنطینه ووهان کاملاً برداشته شد و اطمینان داریم با همدلی و همبستگی و روش علمی، عدالت و همکاری، انسان بهزودی بر این بیماری غلبه خواهد کرد.