به گزارش سکان، معاون هوشمندسازی و فناوریهای نوین در این خصوص گفت: بهرهبرداری از نخستین نسخه این سامانه از تابستان ۱۴۰۲ آغاز شد و تاکنون بر اساس نیازهای روزآمد، در مراحل مختلف ارتقا یافته است. این سامانه نوین با هدف تسهیل و تسریع فرایند نصب و بهرهبرداری از کنتورهای هوشمند و مکانیزه کردن فرایند ایجاد سابقه کنتورها در نرمافزار مدیریت داده ها( MDM) طراحی شده است.
حشمتی همچنین گفت: سماک به عنوان یک سامانه آنلاین، امکان بررسی وضعیت آنلاین بودن کنتورهای موجود بر روی سرور شهاب را فراهم میکند. با وارد کردن شماره تنه کنتور یا مودم مربوطه، میتوان به صورت لحظهای از وضعیت دستگاه و آخرین دادههای جمعآوری شده مطلع شد. همچنین، این سامانه، قابلیت تشخیص و رفع مشکلات سیمبندی دستگاه در محل و تست آن از طریق سرور شهاب نیز در نظر گرفته شده است.
وی افزود: یکی از قابلیتهای برجسته این سیستم، امکان تنظیم پارامترهای مختلف کنتورهای هوشمند فهام 1 و فهام 2، شامل قطع و وصل رله، تنظیم تعرفه و اعمال محدودیت بار است. این قابلیت به ویژه در شرایطی که کنتور به صورت آفلاین باشد یا دسترسی به سیستم مدیریت دادهها (MDM) امکانپذیر نباشد، بسیار مفید است.
وی ادامه داد: برای اطمینان از امنیت این عملیات، هرگونه تغییر در تنظیمات کنتور به همراه اطلاعاتی نظیر نام کاربر، شماره تنه کنتور، نوع عملیات و زمان انجام آن، به صورت لاگ به سرور ارسال میشود. همچنین، امکان ایجاد سطوح دسترسی مختلف برای کاربران نهایی، توسط ادمین سیستم فراهم شده است.
معاون هوشمندسازی و فنآوریهای نوین همچنین به قابلیت قرائت پروفایل کنتورهای آفلاین در سماک اشاره کرد و گفت: این سامانه امکان قرائت پروفایل کنتورهای فهام 1 و فهام 2 را فراهم کرده و اطلاعات حاصل را به صورت آنلاین بر روی سامانههای شهاب، پایش، دریاچه داده توانیر و سامانههای صدور صورتحساب ( بیلینگ ) ارسال میکند. همچنین، قابلیت دریافت خروجی اکسل برای مصارف خاص در این سامانه تعبیه شده است.
حشمتی در پایان سخنان خود گفت: با استفاده از سماک، کاربران میتوانند گزارشهای دقیقی از میزان مصرف کنتورها را دریافت کنند. این گزارشها به صورت ساعتی، روزانه و ماهانه و به تفکیک تعرفهها در دسترس هستند و کاربران میتوانند میزان مصرف مشترک را در 7 روز اخیر به صورت ساعتی مشاهده کنند. همچنین، اطلاعات مصرف روزانه برای سه ماه گذشته و اطلاعات مصرف ماهانه برای یک سال گذشته نیز قابل دسترسی است.
محمد کارگر مقدم، رئیس گروه پایش فهام نیز با اشاره به ویژگیهای منحصربهفرد سماک، اظهار داشت: این سامانه با پشتیبانی از انواع پورتهای ارتباطی و قابلیت دریافت کلیدهای کنتور به صورت کاملا امن، گامی در راستای ارتقاء امنیت شبکه برق برداشته است. همچنین، امکان ارسال مستقیم پارامترهای قرائت شده و لاگهای ثبت شده به سیستم مدیریت داده (MDM) به صورت آنلاین، نظارت دقیق بر مصرف برق و تشخیص سریع خطاها را فراهم میکند.
وی با اشاره به سامانه سماک به عنوان یک دستیار هوشمند برای تکنسینها، گفت:یکی از مهمترین ویژگیهای سماک، قابلیت تست و خطایابی آفلاینی کنتورها است. مکانیزم تست و خطایابی در این سامانه به گونهای طراحی شده است که با وارد کردن اطلاعات شماره بدنه کنتور و یا مودم توسط کاربر، لیست شماره سریال مودم و کنتورها به صورت خودکار اسکن میشود و تست سیمبندی به طور کامل انجام میگیرد.
کارگر مقدم همچنین به تسهیل در فرایند صدور قبض اشاره کرد و خاطر نشان کرد:سامانه سماک با قابلیت قرائت پروفایل ساعتی، روزانه و ماهانه تمامی مدلهای کنتور هوشمند آفلاین، امکان صدور قبض دقیق و به موقع را فراهم میکند. همچنین، با ارسال اطلاعات نصب کنتورها به سیستم بیلینگ، فرایند اداری مرتبط به ایجاد سابقه به صورت خودکار انجام میشود.
رئیس گروه پایش فهام افزود: مزایای استفاده از سامانه سماک شامل،تسریع و تسهیل فرایند نصب و بهرهبرداری از کنتورها، مکانیزه کردن فرایند ایجاد سابقه کنتورها، افزایش دقت و سرعت قرائت کنتورها، کاهش خطای انسانی، ارتقاء امنیت شبکه برق، بهبود کیفیت خدماترسانی به مشترکین می توان اشاره کرد.