علی شجاعی با تاکید بر مطلب فوق ادامه داد: اگرچه این ساخت و سازها باعث رونق شده و زمینهایی که کاربری خاصی نداشتند برای سکونت استفاده شدهاند اما جنبههای منفی که در آینده تاثیرگذار است را هم به دنبال خواهد داشت. این رشد در ساخت و ساز موضوعات محیط زیستی و تبدیل اراضی باغی و زراعی به مسکونی را علیرغم موانع قانونی سختی که وجود دارد به دنبال داشته و در طولانی مدت به کشاورزی و محیط زیست صدمه میزند.
این مدرس دانشگاه درباره چگونگی حفظ بافت روستایی اظهار کرد: خوشبختانه غالب روستاها شامل طرح هادی هستند و توسط بنیاد مسکن در قالب طرح هادی الزاماتی برای رعایت نوع ساخت و ساز و بازسازی به سبک روستایی وجود دارد. ممکن است در تمام روستاها این ضوابط رعایت نشود اما در بیشتر روستاها این معیارها را داریم.
وی افزود: به عنوان مثال در روستاهای نمونه گردشگری که در مرکز توجه هستند، در حفظ بافت بومی و روستایی بهتر عمل شده است. ولی جاهایی که از تمرکز خارج بوده و نظارت کمتر بوده موارد نقض دیده میشود و توجه به مصالح بومی و فرم ساخت که منطبق با معماری بومی منطقه باشد وجود ندارد. نمونه این امر هم میتوان به منطقه ماهدشت و یا در کردان که عیناً مشخص است، اشاره کرد.
شجاعی ادامه داد: اما در روستاهایی که به عنوان نمونه گردشگری انتخاب شدهاند، قوانین بهتر اجرا شده و میبینیم که پایبندی به بافت روستا و نگهداری بافت روستایی بهتر رعایت شده است. اگر روی روستاها تمرکز داشته باشیم و پایبند به طرحهای هادی باشیم، بیشتر میتوانیم از بافتهای بومی و با اصالت روستایی محافظت کنیم.
این پژوهشگر با اشاره به ساختوساز در مناطقی که درخت و رودخانه ندارد، ادامه داد: اگرچه این ساخت و سازها باعث رونق شده و زمینهایی که کاربری خاصی نداشتند برای سکونت استفاده شدهاند اما جنبههای منفی که در آینده تاثیرگذار است را هم به دنبال خواهد داشت. این رشد در ساخت و ساز موضوعات محیط زیستی و تبدیل اراضی باغی و زراعی به مسکونی را علیرغم موانع قانونی سختی که وجود دارد به دنبال داشته و در طولانی مدت به کشاورزی و محیط زیست صدمه میزند.