به گزارش سکان نیوز، با توجه به در پیش رو بودن سرما، جهاد کشاورزی مازندران روشهای پیشگیری از خسارت سرما و یخبندان در باغات استان به ویژه باغات مرکبات را به شرح زیر اعلام کرد و از باغداران خواست نسبت به رعایت این موارد اقدام کنند.
1-باغداران محترم از پخش نمودن کودهای حیوانی (مرغی، گوسفندی، گاوی) در سطح خاک باغ و بویژه در پیرامون سایه انداز درختان مرکبات خودداری کنند.
2-برای جلوگیری از خسارت سرمازدگی و یا کاهش آن در باغ های مرکبات، توصیه می شود حداقل 3-2 روز قبل از کاهش دمای هوا نسبت به انجام عملیات محلول پاشی درختان با کود تقویتی فسفیت پتاسیم به میزان 2 در هزار به همراه مویان اقدام کنند.
3- توصیه می شود پس از رفع خطر سرمای زمستانه نسبت به انجام عملیات هرس درختان اقدام کنند.
4-توصیه می شود باغداران برای کاهش خطر سرمازدگی درصورت امکان قسمت های مختلف اندام هوایی نهال های غرس شده را با کیسه های چتایی پوشانده و یا تنه لخت درختان را با فوم های مناسب یا کیسه بپوشانند و پس از رفع خطر سرمای زمستان نسبت به برداشت آنها (کیسه یا فوم) اقدام کنند.
5- بهترین روش برای مقابله با خطر سرمازدگی در باغهای مرکبات، استفاده از پلار باغی می باشد.
6 بعداز وقوع سرما و یخبندان، در شب های صاف به منظور جلوگیری از تشکیل شبنم روی قسمتهای مختلف اندام هوایی درختان، توصیه می شود در ساعات بین 20-17 شب از وسایل گرمایشی در باغها استفاده شود.
7-به آن دسته از باغداران محترم که تاکنون موفق به برداشت میوه مرکبات نشده اند توصیه می شود در اسرع وقت نسبت به برداشت میوه باغ خود اقدام کنند.
8-به تولیدکنندگان نهال مرکبات توصیه می شود برای کاهش خطر سرمازدگی نهال های مرکبات ، گلدانها را روی زمین خوابانیده و با چتایی روی آن را بپوشانند.
9- باغدارانی که در باغ آب کافی در اختیار دارند می توانند جهت کاهش خطر سرمازدگی ریشه ها و حتی قسمت های هوایی درختان مرکبات، نسبت به آبیاری غرقابی اقدام نمایند .
10- توصیه می شود تا رفع سرمای زمستانه از شخم و شیار باغها به طور جدی خودداری شود.
12-به باغداران توصیه می شود پس از برداشت محصول مرکبات برای بازتوانی درختان براساس توصیه های کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی مازندران نسبت به انجام عملیات محلولپاشی با عناصر غذایی از جمله پتاس ، فسفر ، اسیدهای آمینه و … اقدام کنند.
13-توصیه می شود قبل از وقوع سرما، تنه درختان بارده مرکبات را با محلول بردو ضد عفونی کنند.
14-توصیه می شود جهت کاهش خطر سرمازدگی در باغهای مرکبات قبل از وقوع سرما و یخبندان نسبت به حذف علفهای هرز اقدام شود.
15- توصیه می شود باغدارانی که اقدام به ذخیره سازی میوه مرکبات در انبار نموده اند نسبت به کنترل دمای و رطوبت آن اقدام نمایند. ( دمای مناسب انبار در شب و روز 7-5 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد ) باشد .
تمهیدات لازم برای مقابله با خطر سرمازدگی در واحدهای گلخانه ای و قارچ های خوراکی:
الف)واحدهای گلخانه ای در حال احداث :
1-به تعویق انداختن نصب پوشش سقف گلخانه
2-در صورت اجرای پوشش گلخانه، لازم است نسبت به تعبیه و فعال سازی سیستم حرارتی (هیتر و …) در زمان بارش برف اقدام شود.
3-عایق بندی لوله های سوخت و آب
4-تخلیه لوله های آب رسانی
ب)واحدهای گلخانه ای فعال و واحدهای پرورش قارچ :
1-تعبیه و راه اندازی موتور برق اضطراری و اطمینان از کارکرد صحیح آن قبل از وقوع سرما و یخبندان
2-ذخیره سازی سوخت مایع جایگزین در واحدهای گازسوز (به ازای هر 1000 مترمربع) حداقل 2000-1000 لیتر گازوئیل
3-مجهز کردن سیستم گرمایشی (هیتر) به مشعل های دوگانه سوز
4-عایق بندی مخازن سوخت، لوله های سوخت و لوله های آب
5-کنترل و بازرسی سیستم های حرارتی و احیاناً تعمیر آن و اطمینان از کارکرد صحیح آن
- نویسنده : صادقی