محمد رضوانیفر معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران در مورد حجم تجارت خارجی در 10 ماه امسال، گفت: در ۱۰ ماه سال جاری با احتساب صادرات نفت خام ، خدمات فنی – مهندسی و برق شاهد بیش از ۱۷ میلیارد دلار مازاد تجارت خارجی بودهایم.
رضوانیفر در باره آمار صادرات غیر نفتی به استثنای صادرات برق، نفت و خدمات فنی – مهندسی گفت: در ۱۰ ماه سال جاری ۱۱۳ میلیون تن کالا به ارزش ۴۰ میلیارد و ۴۷۰ میلیون دلار به خارج از کشور صادر شد.
وی اظهار داشت: در ۱۰ ماهه سال جاری ۲۹ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار نفت، ۷۸۰ میلیون دلار خدمات فنی و مهندسی، ۳۰۰ میلیون دلار برق صادر شده است. که بدین ترتیب مجموع صادرات کشور در این مدت به رقم ۷۱ میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار رسیده است.
به گفته وی این میزان کالاهای صادراتی بدون احتساب صادرات برق ، نفت و خدمات فنی – مهندسی و صادرات از محل تجارت چمدانی به لحاظ وزنی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۳۹ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۴۴ کاهش داشته است.
معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران با اشاره به افزایش واردات به لحاظ وزنی و ارزشی اظهار داشت : در ۱۰ ماهه سال جاری در حدود ۳۳ میلیون تن کالا به ارزش ۵۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار وارد کشور شده است که این میزان به لحاظ وزنی ۵.۸۵ درصد و از حیث ارزش ۱۱.۵۹ درصد افزایش داشته است.
وی در مورد سه قلم عمده کالاهای صادراتی گفت: در این مدت گاز طبیعی مایع شده با ۳ میلیارد دلار، پروپان مایع شده با ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و متانول با ۲ میلیارد دلار سه قلم عمده کالای صادراتی بودند.
رضوانیفر افزود: در بین ۱۰ قلم عمده کالاهای صادراتی، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده با با ۵۲.۶۹ درصد، محصولات نیمه تمام از آهن یا از فولادهای غیر ممزوج با ۳۱.۸۷ درصد از بیشترین رشد به لحاظ ارزشی در بین ۱۰ قلم عمده کالای صادراتی برخوردار بوده اند.
به گفته وی گاز طبیعی مایع شده با ۵۷.۹۲ درصد، پروپان مایع شده با ۲۵.۶۵ و بوتان مایع شده با ۱۱.۲۱ صدم درصد به لحاظ ارزشی در ۱۰ ماهه سال جاری بیشترین کاهش در ارزش را در بین ۱۰ قلم عمده کالای صادراتی به خود اختصاص دادند.متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۱۹ درصد کاهش به ۳۵۸ دلار رسید.
رضوانیفر در مورد ۵ کشور اول مقصد صادراتی کشورمان افزود : در این مدت ۱۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار کالا به چین، ۷ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار به عراق، ۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به امارات متحده عربی، ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به ترکیه و یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار به هند صادر شد. بدین ترتیب ۷۵ درصد از وزن و ۷۴ درصد از ارزش کل صادرات کشور در ۱۰ ماهه سال جاری به ۵ کشور فوق الذکر صادر شد.
رئیس کل گمرک ایران در خصوص سه قلم عمده کالاهای وارداتی در ده ماهه سال جاری اظهار داشت: در این مدت ذرت دامی با ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار، گوشی تلفن همراه با ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار و دانه سویا با یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار سه قلم عمده کالای وارداتی بودند.
به گفته وی در این مدت واردات طلا به اشکال خام، قطعات منفصله اتومبیلهای سواری و گوشی تلفن همراه در بین ۱۰ قلم عمده کالای وارداتی از بیشترین افزایش به لحاظ ارزش و برنج ، گندم و جو به استثنای بذر از بیشترین کاهش برخوردار بودند.امارات متحده عربی با ۱۷ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار، چین با ۱۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار، ترکیه با ۶ میلیارد دلار، آلمان با یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار و هند با یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار ۵ کشور عمده طرف معامله واردات در ۱۰ ماه سال جاری بودند.