به گزارش سکان نیوز، در بسیاری از کشورهای پیشرفته صادرات محور اصلی توسعه بوده و اهمیت بسیاری در حضور آن کشور در بازارهای جهانی دارد. تولیدات داخلی و عرصه آن در بازار رقابت جهانی یا به بیان دیگر صادرات یکی از عواملی است که میتواند کشورها را مستقل کند.
اهمیت و ضرورت حضور کالاهای ساخت یک کشور در بازار جهانی و فضای اقتصاد بینالمللی از مهمترین عوامل توسعه است نقش صادرات در این بین به اندازهای مهم است که بسیاری کارشناسان صادرات را تنها مسیر موفق به توسعه اقتصادی یک کشور در بازار جهانی میدانند.
استان مازندران با برخورداری از سه بندر مهم امیرآباد، نوشهر و فریدونکنار و قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی خاص و استراتژیک، هر ساله حدود هشت میلیون تن انواع محصولات کشاورزی را تولید میکند که بخش قابل توجهی از این محصولات قابلیت صادر شدن به کشورهای همسایه را دارند اما به دلایل مختلف طی سالهای اخیر مازندران به سهم واقعیاش از صادرات نرسیده است.
صادرات سه میلیارد دلاری چشمانداز اقتصادی ترسیم شده برای مازندران از اواخر سال ۱۳۹۶ بوده است، اما طبق آمار رسمی گمرگ استان ارزش صادراتی مازندران با گسترش دیپلماسی طی سال های گذشته هنوز به حدود ۵۰۰ میلیون دلار هم نرسیده است.
صادرکنندگان در مسیر پر پیچ و خم صادرات با چالش ها و دست اندازهای زیادی مانند تصمیمات سلیقه ای و شبانه، هزینه بالای حمل و نقل، وجود کالاهای قاچاق، بی توجهی و حمایت نشدن و عقب افتادگی فناوری، و بروکراسی های اداری دچار هستند که تعامل سازنده بین بخش خصوصی و دولت می تواند برخی از این چالش را برطرف کند.
توسعه صادرات مازندران نیاز به یک جراحی جدی دارد تا برخی از مشکلات در حوزه صادرات کاهش یابد، این سوال که به چه دلیل میزان صادرات ثبت شده از مبدأ گمرکات مازندران غیرقابل قبول و در طراز استان نیست، سالانه حدود 3 میلیون تن مرکبات و ۲۲۰ هزار تن کیوی در استان تولید می شود اما چرا باید سهم صادرات مرکبات ما حدود 5 هزار تن و سهم صادرات کیوی ۱۰ هزار تن باشد؟
با توجه به اینکه حدود 8 میلیون تن تولید انواع محصولات کشاورزی داریم قرار گرفتن در رتبه بیستم صادرات کشور و اینکه محصولات ما از سایر گمرکات کشور صادر می شود در حالی که ما می توانستیم نرخ رشد اقتصادی بالایی داشته باشیم، شرایط خوبی برای اقتصاد این استان نیست.
زمانی که مازندران ظرفیت صادراتی نداشت شاید این عدد قابل دفاع بود اما وقتی که ظرفیت داریم باید در بدبینانه ترین حالت از ۲۲۰ هزار تن کیوی استان ۵۰ هزار تن سهم صادرات استان بود و در مرکبات هم باید چندین برابر عدد صادراتی، صادرات داشتیم.
آقای استاندار حال صادرات مازندران خوب نیست نیاز به جراحی دارد و امیدواریم حضرتعالی به عنوان نماینده عالی دولت و رییس کارگروه توسعه وصادرات مازندران اقدامی عاجل برای توسعه صادرات و اقتصاد مازندران انجام دهید.
- نویسنده : فرجی نقیبی مدیرمسئول سکان نیوز