اعتراف اتاق تهران به مرجع نبودن در تولید و انتشار آمار صادرات نفت ایران
اعتراف اتاق تهران به مرجع نبودن در تولید و انتشار آمار صادرات نفت ایران
سکان نیوز؛ اتاق تهران توضیح می‌دهد: از سوی دیگر اتاق بازرگانی تهران هرگز مدعی ذکر این آمار به عنوان رقم کل صادرات نفت کشور و یا حتی «کل صادرات نفت به مقصد چین» نبوده است و صرفا آمار یک مرجع معتبر (گمرکات چین) را برای اطلاع فعالان بخش خصوصی بازنشر داده است.

اتاق بازرگانی تهران در آخرین گزارش خود با عنوان «مروری بر وضعیت متغیرها و شاخص های اقتصادی تیر 1401» مدعی شده است که صادرات نفت ایران به چین در 5 ماهه نخست سال 2022 تنها 22 هزار بشکه در روز بوده است.

این ادعای اتاق درحالی است که موسسه کپلر رقم صادرات نفت ایران به چین را در 6 ماهه نخست 2022 بیش از 617 هزار بشکه عنوان کرده است. همچنین طبق گزارش اخیر اوپک، رقم صادرات نفت ایران 867 هزار بشکه در روز است که بخش عمده آن به کشور چین صادر می‌شود.

اویل پرایس نیز در گزارشی مدعی شده است که صادرات نفت ایران به چین در برخی از ماه‌های سال 2022 به مرز یک میلیون بشکه در روز رسیده و عدد 961 هزار بشکه را لمس کرده است.

در واقع اختلاف آمار اتاق بازرگانی تهران درباره صادرات نفت ایران به چین با تمامی گزارشات موسسات بین‌المللی و بازتاب گسترده گزارش اتاق تهران در فضای مجازی نشان می‌دهد که یک سناریوی رسانه‌ای برای ارائه اطلاعات غلط به مردم و تخریب رابطه با چین در اذهان عمومی در حال پیگیری است که با تکیه بر آمار اشتباه اتاق تهران اجرایی می‌شود.

 

* اعتراف اتاق تهران به مرجع نبودن در تولید و انتشار آمار صادرات نفت ایران

حال اتاق بازرگانی تهران در واکنش به گزارش  منتشر شده توضیحاتی را ارائه کرده است.

در این توضیحات آورده شده است: گزارش اخیر خبرگزاری مورخ 18 مرداد 1401 با طرح این سوال آغاز شده است که «اساسا اتاق تهران چه جایگاهی برای اعلام میزان صادرات نفت ایران به چین دارد؟» در پاسخ لازم است توضیح داده شود اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران مرجع تولید و انتشار آمار نیست، اما همانند همه سازمان‌ها و نهادهای اقتصادی و حتی خبرگزاری‌ها و رسانه‌ها، آمار منابع و مراجع معتبر و قابل اعتماد را برای مخاطبان خود بازنشر می‌دهد.

در ادامه اشاره شده است: آمار مربوط به میزان صادرات نفت ایران به چین که در گزارش ماهانه اتاق تهران آمده و مورد نقد خبرگزاری قرار گرفته و نامعتبر خوانده شده، مستند به آمار رسمی اعلام شده توسط «گمرک جمهوری خلق چین» به آدرس اینترنتی www.customs.gov.cn است.

*عقب‌نشینی اتاق تهران با اذعان به ارائه آمار ناقص از صادرات نفت ایران به چین

اتاق تهران توضیح می‌دهد: از سوی دیگر اتاق بازرگانی تهران هرگز مدعی ذکر این آمار به عنوان رقم کل صادرات نفت کشور و یا حتی «کل صادرات نفت به مقصد چین» نبوده است و صرفا آمار یک مرجع معتبر (گمرکات چین) را برای اطلاع فعالان بخش خصوصی بازنشر داده است. لازم به تاکید است که آمار مورد استناد فارس نیز از سوی یک موسسه غیردولتی مانند کپلر بوده که هرگز از سوی مراجع رسمی و معتبر داخلی مورد تایید قرار نگرفته است.

در ادامه عنوان شد: به نظر می‌رسد در گزارش آن خبرگزاری محترم، تلاش‌های مداوم اتاق بازرگانی تهران در توسعه روابط اقتصادی با رویکرد برد-برد با کشور چین، دفاع از تفاهم‌نامه همکاری 25 ساله دو کشور و کوشش در جهت رفع پاره‌ای از تبلیغات چین هراسانه دشمنان کشور و اقدامات مهمی چون تلاش برای مشارکت بخش خصوصی و دولتی در ابرپروژه‌های کمربند-جاده، راه‌اندازی سایت چینی‌زبان اتاق تهران و … کاملا نادیده انگاشته شده است.

*چرا گمرک چین رقم واردات نفت ایران را صفر اعلام می‌کند؟

هر چند در جوابیه اتاق بازرگانی تهران رسما اعلام شده است که این نهاد مرجعی برای تولید و انتشار آمار صادرات نفت ایران به چین نیست و از طرفی آمار ذکر شده در گزارشات اتاق نیز شامل همه صادرات نفت ایران به چین نمی‌شود اما دو نکته ناظر به این جوابیه وجود دارد.

تمامی فعالان اقتصادی در جریان هستند که آمار ارائه شده توسط گمرک چین درباره واردات نفت ایران با رعایت ملاحظات تحریمی ذکر شده و این آمار در اغلب ماه‌های سال صفر اعلام می‌شود، به عنوان مثال در 11 ماه از سال 2021 رقم صادرات نفت ایران به چین صفر گزارش شده است.

اندک آشنایی با حوزه نفت و مسائل چین برای تاجران اتاق تهران کافی بود که ملاحظه چین در اعلام آمار غیرواقعی و همکاری ‌‌با ایران برای فروش نفت را متوجه بشوند، در شرایطی که آمار همه موسسات بین‌المللی خارجی و داخلی ارقام صادرات نفت ایران به چین را نزدیک به یک میلیون بشکه اعلام می‌کنند.

دلیل چینی‌ها در اعلام آمار صفر واردات نفت از ایران این است که نمی‌خواهند شرکت‌های چینی گرفتار تحریم‌های آمریکا شده و در تقابل مستقیم با این کشور قرار گیرند.

* تناقض در گفته‌های رئیس اتاق تهران و جوابیه اتاق بازرگانی تهران 

نکته جالب توجه اینکه اتاق بازرگانی تهران از یک طرف اعلام می‌کند که رقم صادرات نفت ایران به چین در گزارش این اتاق شامل همه میزان صادرات نفت به این کشور نیست و همچنین این اتاق برای گسترش همکاری‌ها با چین تلاش می‌کند، ولی از طرف دیگر رئیس اتاق تهران در فضای مجازی برخلاف این موضوع عمل می‌کند.

مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در توئیتی (تصویر 1) با اشاره به گزارش این اتاق مدعی شده است که صادرات نفت ایران به چین با افت شدیدی مواجه شده است و در نبود ایران، سایر کشورها سهم نفت ایران در بازار چین را گرفته‌اند.

خوانساری در این باره در صفحه توئیتر خود نوشت: میزان صادرات کالاهای نفتی ایران به چین با افت شدید در هفت ماهه سال به 11 میلیون دلار (یعنی روزی هزار بشکه) رسیده درحالی که سال 2018 این عدد 9539 میلیون دلار بوده. در این مدت کشورهای منطقه سهم صادرات کالاهای نفتی ایران را تصاحب کرده‌اند. با ادامه تحریم‌ها اقتصاد ایران فرصت بیشتری را از دست می‌دهد.

تصویر 1

باید توجه داشت گزارشات اتاق تهران درباره افت شدید صادرات نفت ایران به چین در حالی در فضای رسانه‌ای بازتاب گسترده‌ای پیدا کرد که بعد از امضای سند همکاری 25 ساله، مردم منتظر اثرات آن بودند (طبق گزارش اوپک و موسسه کپلر بعد از امضای این سند، صادرات نفت ایران به چین 8 برابر شده است).