آیا سهام نفتی ها در بورس برای مردم سود دارد؟
آیا سهام نفتی ها در بورس برای مردم سود دارد؟
سکان نیوز؛ این روزها که بورس بحث داغ محافل عمومی است، بارها این سوال مطرح می شود که سهم پتروشیمی ها در بورس را بخریم یا نه؟!

به گزارش سکان نیوز، هنوز خیلی‌ها درگیر بیماری کرونا بودند که ناگهان خبر عرضه سهام دولتی در قالب ETF یا همان صندوق سرمایه گذاری قابل معامله و اجازه خرید و فروش آن‌ها روانه خروجی رسانه‌ها شد، به طوری که امروزه با آزاد شدن بازار معاملات بورس تمامی افراد و یا حتی شرکت‌ها وارد بورس شدند.

یکی از مهم ترین قسمت عرضه های صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله دولت به ۴ پالایشگاه مهم کشور باز می گردد اما بسیاری سوال می کنند که وضعیت سهام پالایشگاه ها در بورس برای استقبال عموم چطور است؟ آیا این غول های سرمایه در کشور توان شفافیت مالی در بورس را خواهند داشت؟

به عبارتی رشد کمتر سهام شرکت‌های پتروشیمی و نفتی در بورس نسبت به سهام سایر شرکت‌ها چندین علت دارد؛ نخست آنکه شرکت‌های نفتی و پتروشیمی قبل از رشد شرکت‌های حاضر در بورس، رشد خوبی را تجربه کرده و به یک نقطه متوسط رسیده اند، همچنین در زمان رشد شرکت‌های نفتی، رشد سایر شرکت‌ها یا منفی بوده یا بسیار کند.

در روزهایی که بازارهای مالی و موازی بازار سهام, جذابیتی برای سرمایه‌گذاران ندارند بورس تنها گزینه مطمئن و پربازده برای جذب نقدینگی‌ها تبدیل شده است.

از این رو افت قیمت‌های جهانی از یک‌سو و اختلال در هسته معاملات بورس جهانی از سوی دیگر، موجب کُندی روند ورود نقدینگی و همچنین اقبال کمتر سرمایه‌گذاران و سهامداران به سهم‌های نفتی پالایشی و پتروشیمی‌ها در بازار سهام شده است.

این در حالی است که برخی از کارشناسان بازار بورس بر این باورند که جریان نقدینگی یکی از عوامل تعیین‌کننده در بازار سرمایه است و موج خروشان نقدینگی اکنون به سمت سهم‌هایی بجز صنایع پالایشی و پتروشیمی اقبال نشان می‌دهد و این طبیعی است.

سود ۱۱ میلیاردی پتروشیمی ها در بورس

جعفر ربیعی مدیر عامل هلدینگ خلیج فارس با اشاره به ورود دو پتروشیمی به بازار بورس گفت: در حال حاضر شرکت‌های پتروشیمی سهام زیادی دارند که خیلی از آن‌ها شناور نیست. خوشبختانه قیمت و تولید در این صنعت با ثبات است و بسیاری از صنایع پتروشیمی در بازار بورس قرار دارند.

ربیعی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه میزان سودآوری شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی در سال گذشته چگونه بوده است؟ تصریح کرد: شرکت سرمایه‌گذاری پتروشیمی، در سه ماه نخست سال ۹۸، ۹۰۰ میلیارد تومان زیان داشت که این مبلغ در سه ماه نخست سال گذشته به ۱۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان سود تبدیل شده است.

نمادهای پتروشیمی در بورس با وجود تحریم‌های بین‌المللی و همچنین نوسانات قیمت ارز توانسته‌اند در یکسال اخیر بازدهی بالای ۱۰۰ درصدی را به ثبت برسانند.

طبق بررسی‌های انجام شده عملکرد ۹ ماهه شرکت‌های پتروشیمی نشان می‌دهد که اکثر نمادهای پتروشیمی در گزارش ۹ ماهه خود اگرچه توانسته‌اند سود هر سهم قابل توجهی را محقق سازند، اما در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بسیاری از آن‌ها با افت سودآوری مواجه شده‌اند.

نمادهای پتروشیمی ها در بورس را بشناسید

در این میان نمادهای شیراز، شبصیر، شغدیر، مارون و کرماشا به ترتیب با ۱۲۴، ۸۲، ۶۳، ۶۳ و ۵۸ درصد رشد پنج نمادی هستند که توانسته‌اند سود هر سهم خود را در مقایسه با سال گذشته بیش از ۵۰ درصد افزایش دهند. از سوی دیگر، شپترو تنها نمادی بوده که در گزارش ۹ ماهه خود ضرری ۲۸۰ ریالی را شناسایی کرده که نشان می‌دهد وضعیت این نماد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸۴ درصد افت داشته است.

این در حالی است که پتروشیمی اصفهان نیز اگرچه توانسته سودآوری ۱۵۵۴ ریالی را محقق کند، اما سودآوری این شرکت به نسبت سال گذشته افتی ۷۱ درصدی داشته است. شاراک نیز در گزارش ۹ ماهه خود سودی ۱۰۵۶ ریالی برای هر سهم محقق کرده که افتی ۷ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد.

پتروشیمی ها در تحریم هم سود کردند

نام نیک مدیر عامل یکی از پالایشگاه های صندوق ETF گفت: مجموعه شستا با قریب ۸۰ هزار میلیارد ریال سرمایه و بیش از ۲۷۰ شرکت یکی از هلدینگ‌های عظیم اقتصادی کشور محسوب می‌شود.

او ادامه داد: امروزه شرکت‌های پتروشیمی به عنوان یکی از شرکت‌های موثر، فعال و همچنین سودده به حساب می‌آیند به طوری که همان طور رهبری کشور تاکید بر شفافیت بازار بورس تاکید دارند ماهم در این راستا قدم برمی‌داریم.