به گزارش سکان نیوز، برابر اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکنون ۷۸۰ هزار نفر در سامانه بیمه بیکاری این وزارتخانه ثبت نام کردهاند که با پالایشهای صورت گرفته حدود ۶۵۰ هزار نفر مشمول دریافت بیمه بیکاری شناخته شدند. این تعداد ثبت نامی علاوه بر ۲۴۰ هزار نفری است که در گذشته ثبت نام و از مقرری بیمه بیکاری بهره مند شده اند.
پیش از این اداره کل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار از ثبت نام ۷۹۷ هزار نفر در سامانه بیمه بیکار خبر داده و گفته بود از این تعداد ۶۶۵ هزار نفر واجد دریافت مقرری بیمه بیکاری شناخته شدهاند.
بر اساس برآوردهای اولیه نزدیک به ۷ هزار میلیارد تومان منابع برای پوشش سه ماهه این تعداد از بیکاران نیاز است در حالی که طبق مصوبه ستاد مقابله با کرونا ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای کمک به صندوق بیمه بیکاری اختصاص یافته است.
کارگران خانه نشین در انتظار دریافت بیمه بیکاری
علیرغم پیشبینی تسهیلات حمایتی و بیمه بیکاری برای کارگاهها و کارگران آسیب دیده از کرونا تاکنون پرداختی صورت نگرفته و خانوارهای کارگری در انتظار کمک دولت هستند؛ هرچند که اعلام شده امکان واریز سه ماهه بیمه بیکاری به صورت یکجا وجود دارد ولی بسیاری از کارگران در این مدت به دلیل شیوع کرونا و تعطیلی کارگاه و نامه عدم نیاز کارفرما خانه نشین شده و با مشکلات معیشتی و ناتوانی در تامین هزینه های زندگی مواجه بوده اند که از این جهت تسریع در پرداخت مقرری بیمه بیکاری و رفع دغدغه معیشتی آنها امری ضروری است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی روز گذشته در دیدار معاون اول رئیس جمهور با مدیران ارشد وزارت کار در این باره اعلام کرد که از هفته آینده ثبت نام از کارگاههایی که جزو ۱۳ رسته شغلی بوده و به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از کرونا آسیب دیده اند، در سامانه ” کارا ” آغاز خواهد شد.
پرداخت وام دو میلیون تومانی به دو میلیون نفر از صاحبان مشاغل غیرثابت
وی همچنین از پرداخت وام دو میلیون تومانی به دو میلیون نفر از صاحبان مشاغل بی ثبات خبر داد و گفت: به حدود ۲ میلیون نفر از صاحبان مشاغلی مانند دستفروشان و رانندگان موتورسیکلت که دارای شرایط کار ثابت نبودند وام یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی تا ۲ میلیون تومانی پرداخت شود و منابع این تسهیلات نیز پیش بینی شده است.
بر اساس شیوه نامه ای که از سوی اداره کل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار و امور بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی به منظور نحوه اجرا و چگونگی بهره مندی متقاضیان بیمه بیکاری تهیه شده است؛ ۱۰ گروه شغلی، فعالیت و زیربخش اقتصادی به عنوان فعالیتهایی که متاثر از ویروس کرونا بوده و به صورت غیر مترقبه کسب و کار آنها دچار آسیب شده اند و همچنین کارگران این فعالیتها که مشمول قانون کار و تامین اجتماعی و بیمه بیکاری باشند می توانند برای مدت سه ماه از مزایای بیمه بیکاری طبق ضوابط قانونی بهره مند شوند.
گروههای شغلی مشمول دریافت بیمه بیکاری
مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده اعم از رستورانها، بوفهها، طباخیها، تالارهای پذیرایی، قهوهخانهها، اغذیه فروشیها و موارد مشابه به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت، مراکز مربوط به گردشگری شامل هتلها، هتل آپارتمانها، مجتمعهای جهانگردی و گردشگری، مهمانپذیرها، مهمانسراها، مسافرخانهها، زائرسراها، مراکز بومگردی، مراکز اقامتی و پذیرایی و موارد مشابه به تشخیص وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی جزو گروههای شغلی مذکور هستند.
همچنین دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری، آژانسهای هواپیمایی، تولید و توزیع پوشاک، تولید و توزیع کیف و کفش، مراکز توزیع آجیل و خشکبار، قنادی ها، مراکز و مجتمعهای ورزشی و تفریحی، مراکز و مجتمعهای فرهنگی و آموزشی و مراکز تولید، توزیع و فروش صنایعدستی از دیگر رستههای شغلی مورد نظر به شمار می روند.
سایر بنگاههایی که جزو ۱۰ گروه شغلی مذکور نبوده اما به دلیل اثرات ناشی از این ویروس ناچار به کاهش فعالیت و تعدیل بخشی از نیروی کار خود شده باشند نیز با تشخیص مدیران کل تعاون کار و رفاه اجتماعی و تامین اجتماعی استان می توانند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کنند.
ملاک پرداخت بیمه بیکاری به متقاضیان
ثبت نام افراد در سامانه بیمه بیکاری ملاک دریافت مقرری بیمه بیکاری نیست و بیمه بیکاری تنها به کسانی که مشمول قانون کار، مشمول قانون تامین اجتماعی و مشمول قانون بیمه بیکاری باشند، تعلق می گیرد.
مبنای پرداخت مقرری بیمه بیکاری از زمان آغاز بحران کرونا تا پایان فروردین ماه است و مشاغل کم خطر تا پایان فروردین بیمه بیکاری دریافت میکنند اما برای مشاغل پرخطر تا پایان اردیبهشت ماه است که البته منوط به تصمیم گیری در کارگروه مشترک وزارت کار، وزارت کشور، سازمان تامین اجتماعی و سازمان برنامه و بودجه است.
سامانه کارا هنوز فعال نیست منتظر بمانید
پیش از این معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار هفته سوم اردیبهشت ماه را زمان آغاز پرداخت تسهیلات حمایتی به مشاغل و بنگاههای آسیب دیده از کرونا اعلام کرده و از راه اندازی بخش تسهیلات کرونا در این دوره زمانی خبر داده بود.
پیگیری خبرنگار ایسنا حاکی از آن است که با مراجعه به سامانه کارا قسمت تسهیلات کارا تعبیه شده ولی به نظر می رسد که هنوز فعال نیست چرا که پس از ورود پیغام در دست راه اندازی و ارسال پیامک به متقاضیان واجد شرایط دیده می شود.
به گزارش ایسنا، به دنبال شیوع ویروس کرونا در ماههای اخیر و تداوم آن، عمده کسب و کارها به ویژه مشاغل خدماتی مختل و متوقف شده و کارگران بسیاری به دلیل تعطیلی کارگاهها، بسته شدن مغازهها و نبود کار، خانه نشین و در تامین هزینه های معیشتی و اجاره بها و نیازهای اولیه زندگی دچار مشکل شدهاند. از این رو انتظار می رود پرداخت تسهیلات حمایتی و بیمه بیکاری به آسیب دیدگان کرونا در شرایطی که به سختی گذران زندگی میکنند با سرعت بیشتری در دستور کار قرار گیرد تا بتوانند از مزایای پیش بینی شده در قانون بهرهمند شوند.