مناطق آزاد تجاری نقش مهمی در جذب سرمایه گذار خارجی دارد / اولویت کشورها، به دست آوردن بازار منطقه ای است
مناطق آزاد تجاری نقش مهمی در جذب سرمایه گذار خارجی دارد / اولویت کشورها، به دست آوردن بازار منطقه ای است
سکان نیوز؛ یکی از عوامل مهم توسعه در هر منطقه و کشوری، استخراج نظرات و ایده ها کارشناسان ذیربط و رفع مشکلات و موانع است. در همین راستا بر آن شدیم تا با دعوت از کارشناسان مختلف، عدم توفیق در توسعه مناسب استان مازندران را آسیب شناسی کنیم.

پایگاه خبری باران شمال نوشت: در نخستین نشست از سلسله نشست های آسیب شناسی در مسیر توسعه همه جانبه استان مازندران، میزبان کوروش جعفری کارشناس حوزه اقتصاد بودیم که در ادامه نظرات ایشان را درخصوص توسعه اقتصادی مازندران جویا شدیم.

کوروش جعفری کارشناس اقتصادی در گفتگوی اختصاصی با پایگاه خبری باران شمال در خصوص اهمیت حضور سرمایه گذاران اقتصادی در توسعه مازندران با بیان اینکه کشور ها برای توسعه و پیشرفت نیازمند سرمایه گذاران خارجی و سرمایه های خارجی اند گفت: بی تردید یکی از موانع بزرگ و مهمی که کشور ما آنطور که باید و شاید در زمینه اقتصادی پیشرفت های لازم را نداشته است فقدان سرمایه گذاری های مناسب است.
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود؛ اگر بخواهیم مشخصا در خصوص استان مازندران و شهر ساری صحبت کنیم ضرورتاً باید برگردیم به این موضوع که چرا تا به امروز نتوانستیم در جذب سرمایه های خارجی موفق باشیم.

جعفری به نقش مناطق آزاد تجاری در رشد اقتصادی اشاره کرد و گفت: مناطق آزاد تجاری می توانند عامل رشد و شکوفایی منطقه باشند به گونه‌ای که نمی‌توان نقش بی‌بدیل آن را در توسعه اقتصادی نادیده گرفت و آمارها و شاخص‌هایی که امروزه در دنیا با آن مواجه هستیم نشان می دهند این موضوعی است که بیشترین رشد اقتصادی برای کشور هایی است که بیشترین و باکیفیت ترین مناطق آزاد تجاری را داشته‌اند.

وی با تاکید بر اینکه مناطق آزاد تجاری می توانند مهمترین نقش را در جذب سرمایه گذاران خارجی داشته باشند افزود فقدان مناطق آزاد تجاری اولین مشکل استان مازندران است.

این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان این‌که بندری مثل امیرآباد در مازندران هست که هنوز به یک منطقه آزاد تجاری تبدیل نشده است بیان داشت؛ این یک فرصت استثنایی و بی مانند برای استان مازندران است تا از ظرفیت منطقه آزاد تجاری امیرآباد استفاده کند.

این کارشناس اقتصادی همچنین تاکید کرد؛ علاوه بر منطقه آزاد تجاری امیرآباد، ضروری است که مناطق آزاد تجاری دیگری برای مازندران تعریف شود تا بر اساس آن بتوان جذب سرمایه‌های خارجی داشته باشیم.

جعفری با بیان اینکه در دوران کرونا بیشترین رشد اقتصادی مربوط به کشورهایی بود که بیشترین مناطق آزاد تجاری را داشته‌اند افزود؛ یکی از عوامل مهم توسعه و پیشرفت استان جذب سرمایه گذار خارجی به ویژه سرمایه گذاری مستقیم خارجی است اما این مهم متاسفانه با موانع متعدد قانونی و فرهنگی روبروست.

این کارشناس در ادامه تصریح کرد؛ با توجه به تعریف مناطق آزاد تجاری، باید محدودیت ها و موانع را کم و فرصتها را افزایش داد چرا که سرمایه‌گذار خارجی ترجیح می دهد در مناطق آزاد تجاری سرمایه گذاری کند.

وی گفت : یکی از مشکلات اساسی که در استان مازندران شاهد آن هستیم، عدم معرفی ظرفیت‌های اقتصادی است و از نظر اقتصاددانان مزیت‌ها مطلق موجب تشویق سرمایه گذاران خواهد بود که در این زمینه دچار مشکل هستیم.

وی در ادامه افزود؛ باید مزیت های نسبی را در این خصوص شناسایی و به دنیا معرفی کرد، چراکه در این صورت می توان در جذب سرمایه گذاری خارجی موفق تر عمل کرد.

این کارشناس آگاه به مسائل اقتصادی اظهار داشت؛ معدن در استان مازندران یک مزیت است اما آیا این مزیت نسبت به سایر نقاط دنیا تفاوت دارد؟ وی افزود؛ سرمایه گذار به دنبال سود است و تلاش می کند در جایی سرمایه گذاری کند که هم سود باشد و هم تضمین. و امنیت سرمایه گذاری نیز موضوع مهمی است که باید توجه ویژه با آن شود.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه قوانین کشور ما در حوزه سرمایه گذاری خارجی نسبت به کشورهای دیگر بسیار ضعیف است گفت مزیتهای نسبی قوانین ما نسبت به سایر کشورها بسیار پایین است.
وی خاطرنشان کرد کشورهای دیگر امتیازات و مشوق هایی برای سرمایه‌گذاران در نظر می‌گیرند که در کشور ما و در قوانین ما یا دیده نمی شوند یا اگر هست هم بسیار کم رنگ است.

کوروش جعفری گفت: برای جذب سرمایه گذار خارجی باید تلاش کنیم و شرایط امروز بگونه ای است که نقدینگی دولت ها کاهش پیدا کرده و اصولاً کشورها تمایلی به سرمایه‌گذاری در سایر نقاط دنیا ندارند و سیاست‌های کسب و کار از بازارهای دوردست کنار رفته و جای خود را به بازارهای پیرامون و منطقه‌ای داده است و امروز روابط اقتصادی و تجاری با همسایگان در اولویت است.

وی تاکید کرد؛ جمهوری اسلامی ایران در دولت جدید تمام تلاش خود را برای افزایش روابط تجاری با همسایگان گذاشته است و این اولویت میتواند برای استان‌های مرزی که دسترسی خوبی به همسایگان دارند بسیار کمک کننده باشد.

این کارشناس آگاه به مسائل روز، مازندران را یکی از استان های مرزی با مزیت دسترسی به کشورهای همسایه با مرز آبی دانست گفت : کشورهایی همچون ترکمنستان، قزاقستان روسیه و جمهوری آذربایجان فرصتی بی مانند برای مازندران هستند و مسئولین و دولتمردان مازندرانی باید درک جدیدی از مفهوم سرمایه گذاری با مزیت نسبی تولید در استان ارائه دهند، تا به یک الگوی موفق در جذب سرمایه گذاری خارجی دست یابند.

وی با اشاره به میزبانی ساری در رویداد فرهنگی گردشگری ۲۰۲۲ گفت : از یک رویداد فرهنگی نمی توان آنگونه که باید دستاورد اقتصادی داشت. اما سازمان اکو یک فرصت مناسب برای فعالیت‌های اقتصادی و ارتقاء همکاری‌های مشترک بین کشورهای همسایه است که می‌توان به بهانه میزبانی این رویداد معرفی درست از فرصت ها و جاذبه های مازندران به گردشگران داد و گردشگران با معرفی ظرفیت‌ها و وضعیت های مازندران در جذب سرمایه گذاران خارجی کمک کننده باشند.