دلال بزرگ نهاده دام با یک اقدام، دیگر واردکنندگان را نابود می‌کند
دلال بزرگ نهاده دام با یک اقدام، دیگر واردکنندگان را نابود می‌کند
سکان نیوز؛ هر وقت نیز تشکل‌های تولیدی نقدینگی لازم برای واردات را تأمین کنند، واردکننده بزرگ این بخش کافی است قیمت نهاده‌ها را در بازار تغییر دهد.

یکی از مشکلات قدیمی در عرصه واردات نهاده دام این است که انحصار واردات نهاده دام در دست یک نفر است که در قیمت‌گذاری انحصاری در بازار نهاده و محصولات دامی مؤثر است و نمی‌گذارد رقابتی در این بازارها به‌نفع تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان شکل بگیرد، الآن هم که بحث رانت‌خواری در توزیع ارز 4200 برای واردات نهاده‌های دامی مطرح است، با این حال نه دولت، نه مجلس و نه قوه قضائیه علی‌رغم اینکه سالهای سال بحث این دلال انحصاری قدیمی در بازار نهاده‌های دام مطرح است، ظاهراً توان و قدرت برخورد با این یک نفر دلال را ندارند و این ضعف حاکمیتی عجیب است.

تشکل جدید بازرگانی از سوی اتحادیه‌های بخش تولید دام و طیور هم که سالهای گذشته برای شکستن این انحصار تشکیل شده بود تا بخشی از انحصار در این بازار را بشکند، امروز دیگر قدرت عملیاتی ندارد و سامانه بازارگاه هم که اخیراً وزارت جهاد کشاورزی برای توزیع عادلانه نهاده‌های دامی به‌قیمت دولتی بین تولیدکنندگان تشکیل داده است، دچار کاستی و ضعف است و به‌درستی عمل نمی‌کند. بر اساس گزارش‌هایی که نمایندگان مجلس شورای اسلامی اراده داده‌اند در ماه‌های گذشته تنها 50 درصد نهاده‌ها در این سامانه وارد شده است و وضعیت سایر نهاده‌های وارداتی با ارز 4200تومانی معلوم نیست.

سید فرزاد طلاکش دبیرکل کانون سراسری انجمن‌های صنفی پرورش‌دهندگان مرغ تخمگذار اظهار کرد: تشکل‌ها به‌طور معمول پول و توان واردات نهاده‌ها را ندارند.

وی اضافه کرد: هر وقت نیز تشکل‌های تولیدی نقدینگی لازم برای واردات را تأمین کنند، واردکننده بزرگ این بخش کافی است قیمت نهاده‌ها را در بازار تغییر دهد تا تشکل‌های تولیدی و صنفی که خود اقدام به واردات کرده‌اند، نابود شوند.

طلاکش ادامه داد: در این شرایط بهتر است که خود واردکنندگان اقدام به واردات کنند.

پرویز فروغی دبیر کانون مرغداران گوشتی کشور اظهار کرد: در صورتی که امکان واردات حتی بخشی از نهاده‌های دامی توسط خود تشکل‌های تولیدی فراهم شود، به‌نفع تولید کشور است و این محصولات به‌طور مستقیم به دست تولیدکننده خواهد رسید.

وی افزود: به تشکل‌های تولیدی اجازه واردات نهاده داده نمی‌شود و بخش عمده واردات در انحصار یک شرکت است و مابقی توسط تعدادی از واردکنندگان به‌صورت جسته‌گریخته صورت می‌گیرد.

دبیر کانون مرغداران گوشتی کشور ادامه داد: در گذشته بخشی از نهاده‌های دامی توسط تشکل‌ها به کشور وارد می‌شد اما شرکت‌های غولی در زمینه واردات وجود دارند که اجازه سرپاماندن تشکل‌ها برای واردات را نمی‌دهند.

فروغی گفت: زمین و آب زیادی نیز در کشور وجود دارد که می‌توانیم حتی نهاده‌های دام و طیور را در کشور تولید کنیم.

وی ابراز کرد: در مقاطعی نیز تعاونی بازرگانی تعاونی‌های کشاورزی برای واردات نهاده‌های دامی مورد نیاز تولیدکنندگان اقدام کرد اما از آنجا که یک نفر در واردات دست انداخته است، اجازه واردات به دیگران را نداد؛ در صورتی که قرار باشد منافع آن شرکت بزرگ به خطر افتد جلوی واردات تشکل‌ها گرفته می‌شود.